Zastava Bosne i Hercegovine

PRIMENA ZAKONA O PRAVIMA PACIJENATA - SAVETNICI ZA ZAŠTITU PRAVA PACIJENATA U GRADOVIMA I OPŠTINAMA REPUBLIKE SRBIJE


U skladu sa Zakonom o pravima pacijenata, jedinice lokalne samouprave (opštine i gradovi) dobile su novu nadležnost - da organizuju i obezbede zaštitu prava pacijenata u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu određivanjem diplomiranog pravnika koji će obavljati poslove savetnika za zaštitu prava pacijenata i obrazovanjem Saveta za zdravlje.

Savetnik za zaštitu prava pacijenata u lokalnoj samoupravi, na osnovu Zakona, pruža informacije i savete o pravima pacijenata i pruža zaštitu prava pacijenata po podnetim prigovorima u ostvarivanju zdravstvene zaštite. Zakon o pravima pacijenata, pa samim tim i nadležnost savetnika za prava pacijenata, odnosi se na sve građane, osigurane i neosigurane, koji se leče u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi.

Savetnici za prava pacijenata u lokalnim samoupravama preuzeli su nadležnost od 1. decembra 2013. godine kada je prestala nadležnost zaštitnika prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama. U svim opštinama i gradovima određena su lica - diplomirani pravnici sa potrebnim radnim iskustvom koja će obavljati poslove savetnika za zaštitu prava pacijenata osim u četiri opštine, takođe je obrazovano 97 saveta za zdravlje. U toku je i obrazovanje i ostalih saveta za zdravlje u jedinicama lokalne samouprave.

U cilju informisalja građana jedinice lokalne samouprave i zdravstvene ustanove imaju obavezu da na vidnom mestu istaknu podatke o imenu i prezimenu savetnika, adresi i broju telefona na koji se mogu obratiti za potrebne savete i informacije, odnosno da podnesu prigovor. U tom smislu su i dostavljeni odgovarajući posteri koji su pripremljeni u saradnji Ministarstva zdravlja, Stalne konferencije gradova i opština, Saveza gradova i opština Srbije a uz podršku DILS projekta - "Pružanje unapređinih usluga na lokalnom nivou".

Prilog: Spisak savetnika za zaštitu prava pacijenata (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Ministarstva zdravlja, 11.2.2014.