Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RASPISAN KONKURS ZA KANDIDATE ZA SUDIJU EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA


Ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković uputio je poziv svim kandidatima koji ispunjavaju uslove da se prijave na Konkurs za izbor kandidata za sudiju Evropskog suda za ljudska prava, koji će predstavljati Srbiju pred tim sudom u Strazburu.

Ministarstvo je, imajući u vidu činjenicu da sudiji Dragoljubu Popoviću, koji predstavlja Srbiju pred Evropskim sudom, ističe mandat početkom aprila ove godine, obrazovalo Komisiju za sprovođenje izbora kandidata za sudiju Evropskog suda za ljudska prava.

Konkurs je danas objavljen u "Sl. glasniku" RS, a kandidati podnose prijave na adresu Ministarstva pravde i državne uprave, Nemanjina 22-26, sa naznakom za "Javni poziv za izbor sudije za Evropski sud za ljudska prava".

Rok za podnošenje prijava je 20 dana od dana objavljivanja u "Sl. glasniku" RS, odnosno do 3. marta ove godine.

Sudije bira Parlamentarna skupština Saveta Evrope, u skladu sa rang listom koju tom telu dostavi Komisija Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava te skupštine, a nakon intervjua sa kandidatima Republike Srbije kao države članice Saveta Evrope.

Sudiji, koji odlukom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope bude izabran na ovo mesto, mandat traje devet godina, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde i državne uprave.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 11.2.2014.