Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O MAKSIMALNOM BROJU ZAPOSLENIH NA NEODREĐENO VREME U SISTEMU DRŽAVNIH ORGANA, SISTEMU JAVNIH SLUŽBI, SISTEMU AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE I SISTEMU LOKALNE SAMOUPRAVE ZA 2015. GODINU: ROK ZA USKLAđIVANJE BROJA ZAPOSLENIH SA PODACIMA IZ ODLUKE DO POčETKA FEBRUARA 2016. GODINE


Odluka o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2015. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 101/2015 - dalje: Odluka), stupila je na snagu 9. decembra 2015. godine.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samuprave objavilo je detaljan spisak o tome koliko službenika mogu da imaju ministarstva, institucije, opštine i gradovi, uključujući i lokalna javna preduzeća. U lokalnim samoupravama kažu da im nije problem da se do početka februara 2016. godine uklope u dozvoljen broj zaposlenih.

Procenjuje se da je najmanje trećina od 9.000 prekobrojnih, koliko ih je krajem prošle godine registrovano na lokalu, već u penziji. Rad ostalih moraće da se preispita.

Opštine i gradovi sada su, zavisno od broja stanovnika, razvrstani u pet grupa. U skladu s tim određeno je i koliko službenika mogu da imaju. Najmanje, 50, predviđeno je za Crnu Travu. Među gradovima do 150.000 stanovnika i dozvoljenih 2.246 činovnika prednjači Leskovac, koji će do tog broja stići otpuštanjem 140 zaposlenih.

Gradonačelnik Kragujevca navodi da taj grad trenutno ima oko 1.300 zaposlenih viška, ističući da će nadležni sa time morati da se izbore i svedu broj zaposlenih na optimalan nivo.

Gradonačelnik Leskovca kaže da će zaposleni koji rade efikasno i imaju rezultate sigurno ostati na poslu.

U četiri grada s posebnim statusom, nezavisnim od broja stanovnika, maksimalan broj zaposlenih je od oko 3.500 u Kragujevcu do više od 32.000 u Beogradu. Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Kori Udovički, priznaje da propisi ne idu u prilog procesu decentralizacije, ali da su nužni.

Ministarka smatra da će 2016. biti poslednja godina u kojoj će se raditi sa iznuđenim rešenjima na republičkom nivou, u kome će država nametati kako će lokalna samouprava ostvarivati svoje nadležnosti. "Naredna godina će biti i godina intenzivnog dijaloga kako da se te nadležnosti prenesu", kaže Udovički.

Ima i opština kojih se novi propisi ne tiču.

Gradonačelnik Šapca napominje da ta opština ima prostora i po Zakonu o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015) da zaposli 92 osobe. "Ali mi to nećemo raditi, jer smatramo da novac treba trošiti na razvojne projekte."

Prethodni pokušaji racionalizacije završavali su tako što su prekobrojni činovnici iz opštinskih službi prelazili u lokalna javna preduzeća. Ovoga puta najviše otpuštenih biće u tim preduzećima.

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Petrović Stojančić, 09.12.2015.
Naslov: Redakcija