Zastava Bosne i Hercegovine

ASOCIJACIJA ADVOKATSKIH KOMORA EU, MEĐUNARODNA UNIJA ADVOKATA I MEĐUNARODNA ASOCIJACIJA ADVOKATSKIH KOMORA KOD MINISTRA PRAVDE


Ministar pravde Nikola Selaković sastaće se sa predsednicima svih advokatskih komora u Srbiji i predstavnicima međunarodnih advokatskih organizacija kako bi pokušali da nađu rešenje za stanje u srpskoj advokaturi i pravosuđu.

Sastanku, koji će biti održan u zgradi Vlade Srbije, osim ministra pravde, prusustvovaće predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević i predsednici svih osam regionalnih advokatskih komora u sastavu AKS, kao i predstavnici ČBE Peter Saboa, UIA Andraš Seckaj i IBA Peter Koveš.


ČBE je Asocijacija udruženja i advokatskih komora Evropske Unije, UIA je Međunarodna unija advokata, a IBA Medunarodna asocijacija advokatskih komora.


Skupštinu planiranu za 11. decembar AKS je juče odložila za 22. decembar, kako bi imala vremena da razmotri moguće ishode pomenutog sastanka.


Advokati u Srbiji su u štrajku od 17. septembra, pošto je Skupština AKS 13. septembra donela tu odluku uz zahteve da se izmeni Zakon o javnom beležništvu i prateći set zakona, regulisanje paušalnog oporezivanja advokata i smenu ministra pravde.


Početkom novembra Skupština Srbije je na predlog Ministarstva pravde izmenila odredbe pomenutih zakona ukinuvši ekskluzivitet javnih beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti. Međutim izmenama je ustanovljena obavezna solemnizacija ugovora kod javnog beležnika koji sačine sami građani ili uz pomoć advokata.


Te izmene nisu zadovoljile advokaturu, koja želi da sačinajvanje ugovara ostane u sferi privatnog a ne javnog prava.


Tokom dva meseca protesta ukazivali su i na brojne druge nezakonitosti koje su se pojavile prilikom uvođenja javnog beležništva.


Pitanje poreza biće realizovano u narednim danima, kako je najavio ministar prave, tako što će iznos paušalnog poreza advokatima u ovoj godini biti povećan za 10 odsto, a druga rešenja koja su premašivala 40 odsto staviće se van snage.

Izvor: Tanjug, Blic