Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O TAKSAMA I NAKNADAMA: Predviđeno je uvođenje registra nameta u kome će biti evidentirana sva neporeska i nefiskalna davanja


Ministar privrede, Goran Knežević, najavio je da će uskoro biti gotov registar svih nameta privredi i da bi već do kraja 2016. godine trebalo da bude spreman Zakon o taksama i naknadama, koji će rasteretiti privredu.

"Želimo već u ovoj godini, u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvom finansija, da izađemo sa Zakonom gde ćemo pre svega evidentirati sva neporeska i nefiskalna davanja, a zatim pokušati da ih smanjimo na razumnu meru kako bi omogućili privredi da što bolje i lakše funkcioniše", rekao je Knežević.

Ministar privrede je istakao da je veoma važno i da se malim i srednjim preduzećima olakša pristup finansiranju.

On je rekao da Vlada ulaže velike napore da se obezbedi regulatorni okvir za predvidiv poslovni ambijent za privrednike, kroz smanjenje birokratskih procedura.

Cilj je, kako kaže, da Srbija još više napreduje na Duing biznis listi Svetske banke o uslovima poslovanja nego prošle godine, podsetivši da smo u 2015. napredovali za 32 mesta - sa 91. na 59. mesto.

"Ove godine ćemo napraviti još veći pomak", istakao je Knežević dodajući da je formirana i Razvojna agencija Srbije koja će poboljšati investicionu klimu.

Ministar privrede je dodao da Srbija ima vredne i obrazovane ljude, kao i najmanje operativne troškove u regionu, zbog čega smo tako atraktivna destinacija za investitore.

"Privodimo kraju proces privatizacije i treba da se okrenemo najzdravijim snagama u našem društvu, a to su mala i srednja preduzeća, koja imaju veliku snagu i potencijal da budu okosnica rasta naše ekonomije", rekao je Knežević.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.10.2016.
Naslov: Redakcija