Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OBEZBEĐENI PANIK TASTERI U CENTRIMA ZA SOCIJALNI RAD I DOMOVIMA ZDRAVLJA


Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost obezbedilo je panik tastere za 60 Centara za socijalni rad i zdravstvenih ustanova, Kako je navela, savetnica potpredsednice vlade Branka Drašković to je veoma efikasno sredstvo u borbi protiv nasilja u porodici jer, zaposleni u centrima za socijalni rad koji se nađu na udaru nasilnika mogu odmah pritiskom na taster da alarmiraju najbližu stanicu policije.

U izjavi Tanjugu je kao ključne aktivnosti Koordinaciog tela za rodnu ravnopravnost navela one kojima se ekonomski osnažuju žene, ali da tu spada i rad s ranjivim kategorijama, mada, primećjuje, u poslednje vreme, zbog intenzivnog porasta nasilja sa tragičnim ishodima, u fokusu je borba protiv nasilja i primena svih mogućih mehanizama prevencije.

Stav je, dodaje, da svi zaposleni u Srbiji, i muškarci i žene, na svojim radnim mestima moraju da se osećaju sigurno i bezbedno.

- Tragajući za rešenjima, ispostavilo se da su panik tasteri, kao tehnička mera bezbednosti, veoma efikasni, a takođe, ta mera u svetu daje izvanredne rezultate. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, u saradnji sa Agencijom UN Women, obezbedilo je panik tastere za 30 domova zdravlja, a upravo danas imamo sastanak sa direktorima tih domova, koji su izrazili veliko zadovoljstvo zbog takve akcije - rekla je Drašković.

Takođe, kako kaže, već je uspostavljena komunikacija sa lokalnim samoupravama i panik tasteri, kao tehnička mera bezbednosti, naći će se i u centrima za socijalni rad.

- Naravno, ova naša aktivnost je model i nadamo se da će u budućnosti država preuzeti tu vrstu obaveze, a ovo je poziv i nadležnim ministarstvima da se sistemski rešava taj problem i da se u budućnosti panik tasteri nađu i u centrima za socijalni rad, u zdravstvenim ustanovama i svuda gde je potrebno - rekla je Drašković.

Izvor: Blic, 09.08.2017.
Naslov: Redakcija