Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAVRŠEN NACRT ZAKONA O OBNOVI ZEMLJE: DOSTAVLJANJE IZVEšTAJA O KATEGORIZACIJI šTETE DO 14. JULA


Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević rekao je da opštine imaju rok do 14. jula da dostave izveštaje o kategorizaciji štete na oštećenim objektima.

Blagojević je naglasio da će u obračun za naknadu štete ući samo one opštine koje dostave izveštaje do navedenog datuma, i napomenuo da već dve nedelje traje proces prikupljanja informacija o oštećenim objektima.

On je potvrdio da je nacrt zakona o obnovi zemlje završen, i da će se uskoro naći na sednici Vlade, a potom i u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, paralelno se radi i na programu obnove, pri čemu će veliki broj kuća biti izgrađen iz donacija po sistemu "ključ u ruke", dok će iz donacija EU biti finansirana izgradnja 120 domova.

Svako domaćinstvo koje je pretrpelo materijalnu štetu, kako je naveo, dobiće materijalnu pomoć ili nadoknadu za sredstva koja je već potrošilo, ili za ono što će tek uložiti u renoviranje.

Blagojević je objasnio da će novac biti raspodeljen na osnovu kategorizacije štete, odnosno veličine objekta, što znači da će neki građani dobiti manje od prvobitno određenih 250.000 dinara, a neki sumu veću od pomenute.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 10.7.2014.