Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIVATNI IZVRŠITELJI ISKLJUČIVO SU NADLEŽNI ZA NAPLATU DUGOVA IZ KOMUNALNIH POTRAŽIVANJA, DOK U OSTALIM SLUČAJEVIMA DELE NADLEŽNOST SA SUDSKIM IZVRŠITELJIMA


Na osnovu do sada podnetih pritužbi na rad privatnih izvršitelja u Srbiji nisu pokretani disciplinski postupci, jer pritužbe nisu ukazivale na nepravilnosti u radu, izjavila je Tanjugu predsednica Komore privatnih izvršitelja Aleksandra Trešnjev.

 

Prema njenim rečima, određeni postupci su pokretani ali po osnovu izvršenog redovnog nadzora koji je vršila Komora i da su ti predmeti i prijave dostavljeni disciplinskoj komisiji koja se formira pri Ministarstvu pravde.

 

Međutim, kako je istakla, broj prijava je neznatan u odnosu na broj predmeta koji je primljen od početka rada prvih izvršitelja u maju 2012. godine.

Trešnjev je ocenila da je uvođenje profesije izvršitelja u pravosudni sistem Srbije pre dve godine doprineo porastu dobrovoljnih plaćanja dugova za komunalije i uvođenju finansijske discipline, izjavila je predsednik komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev.

 

"U slučaju jednog javnog velikog komunalnog preduzeća imamo podatak da je samo proteklog meseca nivo dobrovoljne naplate dostigao nivo od 97 odsto. Upravo je to najbolja posledica uvođenja ove profesije a to je finansijska disciplina", rekla je Trešnjev.

 

U Srbiji trenutno ima 130 profesionalnih izvršitelja a Pravilnikom je predviđeno da na 25.000 stanovnika treba da postoji jedan izvršitelj odnosno ukupno 334. Njih još oko 90 danas polaže zakletvu, nakon čega će početi sa radom.

 

Pored neizmirenih dugova za infostan, struju, grejanje... veliki broj predmeta kojima se bave privatni izvršitelji stižu od mobilnih operatera i parking servisa.

 

Privatni izvršitelji isključivo su nadležni za naplatu dugova iz komunalnih potraživanja, dok u ostalim slučajevima dele nadležnost sa sudskim izvršiteljima.

 

Građani koji dobiju zaključak o izvršenju, kojim se pozivaju da svoju obavezu ispune u roku od osam dana, imaju pravo da na njega u roku od osam dana ulože prigovor.

Prigovor se podnosi preko izvršitelja sudu, odnosno o prigovoru odlučuje sud.

Ako dužnik ne primi zaključak ili ne reaguje, posle dve nedelje ponovo se šalje zaključak, a ako ni to ne uspe, stavlja se na oglasnu tablu suda.

Ukoliko ni posle ovoga ne plate dug, izvršitelji će od firmi gde su dužnici zaposleni tražiti administrativnu zabranu na platu dok se potraživanje ne namiri. Kao krajnja mera na raspolaganju im je plenidba pokretnih i nepokretnih stvari, uz asistenciju policije.

Izvor: Tanjug