Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NACRTI ZAKONA O PREVOZU PUTNIKA I ZAKONA O PREVOZU ROBE U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: NEOPHODNO POJAčATI NADZOR U PREVOZU ROBE I PUTNIKA


U međunarodnom, međugradskom, prigradskom i gradskom saobraćaju mora se uvesti mnogo više reda, a jedna od mera biće pojačani inspekcijski nadzor prevoza robe i putnike, izjavila je resorni ministar i potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Zbog toga je u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture formiran posebni sektor za kontrolu i nadzor, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Ubuduće će biti znatno pooštrena kaznena politika kako bi prevoz putnika i robe funkcionisali u zakonskim okvirima, bez nelojalne konkurencije i izbegavanja plaćanja poreza i drugih dažbina državi, rečeno je na jučerašnjem sastanku Mihajlovićeve sa delegacijom Samostalnog sindikata zaposlenih u drumskom i gradskom saobraćaju Srbije.

Ona je najavila da će se kontrola rada prevoznika ubuduće obavljati u saradnji sa Ministarstvom finansija, MUP-om i Ministarstvom rada, a u proceduri su i nacrti zakona o prevozu putnika i zakona o prevozu robe u drumskom saobraćaju, čijim usvajanjem će sistemski biti regulisana ova oblast.

Delegacija tog sindikata je, uz zahvalnost što je ministarstvo pokazalo da ima sluha za njihove problema, iznela pritužbe da su u proteklom periodu pojedini prevoznici dobijali dozvole za međunarodni transport, čiji je broj nesrazmeran broju vozila koje poseduju.

Između ostalog, ukazali su da pojedini prevoznici kreću sa lokacija izvan autobuskih stanica, kao i da ne evidentiraju prodate vozne karte.

Oni su kao jedan od velikih problema naveli i nelojalnu konkurenciju koju autobuskim prevoznicima čine neregistrovani kombi prevoznici na prigradskim, međugradskim, pa čak i međunarodnim linijama.

Na sastanku je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni, a sindikat je prihvatio poziv da sarađuje sa inspekcijskim službama ministarstva i učestvuje u donošenju zakonskih rešenja u ovoj oblasti.

Izvor: Tanjug, 10.6.2014.