Zastava Bosne i Hercegovine

U NARODNOJ SKUPŠTINI RS OBRAZLOŽEN PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PUTNIM ISPRAVAMA: UKIDANJE VIZA KOJE SRBIJA DAJE SVOJIM DRżAVLJANIMA (IZLAZNE VIZE)


Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da će usvajanjem Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama biti ukinute takozvane izlazne vize, odnosno vize koje Srbija daje svojim državljanima.

Stefanović je obrazlažući taj dokument u Skupštini Srbije istakao da je cilj ovog zakonskog rešenja usaglašavanje izdavanja putnih isprava u Srbiji sa najnovijim standardima EU i novim domaćim zakonima.

On je objasnio da se izlaznim vizama ograničava sloboda kretanja ljudi, kao jedna od fundamentalnih sloboda u EU, a ograničavanje slobodnog kretanja ljudi su još uvek moguća iz sledećih razloga - javnog reda i sigurnosti, zaštite zdravlja i zapošljavanja u javnoj službi.

Ministar je naveo da ukidanjem izlaznih viza u tom zakonu prestaju da postoje brodarska i pomorska isprava u koju je uneta viza kao vrsta putne isprave, već će dosadašnji imaoci ovakvih putnih isprava putovati uz pasoš.

Stefanović je rekao da su brodarske i pomorske knjižice mnogo nižeg stepena zaštite nego standardni pasoši i da je utvrđeno da je izdavan neočekivano veliki broj tih knjižica zbog čega je bilo zamerki da se one zloupotrebljavaju.

Druga važna novina koju donosi ovo zakonsko rešenje jeste prestanak prakse uzimanje biometrijskih podataka od dece mlađe od 12 godina.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 10.6.2014.