Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE I DOPUNE ZAKONA O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA


Vlada Srbije, usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama, kako bi se uskladio sa odlukom Ustavnog suda od prošle godine da je neustavan pristup zadržanim podacima operatora državnim organima mimo odluke suda i na ovlašćenje nadležnog ministarstva.

Prema predlogu izmena zakona, sada je predviđeno da pristup zadržanim podacima nije dopušten bez pristanka korisnika, osim na određeno vreme i na osnovu odluke suda, ako je to neophodno radi vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti.

"Odredbe koje su izmenjene u Zakonu o elektronskim komunikacijama sada su u skladu sa ustavnim garancijama, što je progresivno u odnosu na ranije i u odnosu na ideje koje su bile dominantne. Konačno je otklonjen sporan deo iz zakona, tako da je sada potrebna odluka suda za svaki pristup ličnim informacijama. To je rešenje koje je u skladu sa Ustavom", ocenjuje Šabić.

Prema njegovim rečima, dobre stvari ovih izmena zakona su i to što su organi bezbednosti i operatori obavezni da vode odgovarajuće evidencije o pristupu bazama podataka. Samim tim, dodaje on, uspostavlja se i adekvatnija kontrola te oblasti.

Zadržani podaci predstavljaju podatke o komunikaciji koji se ne odnose na sadržinu same komunikacije. Tu se pre svega misli na podatke o praćenju i utvrđivanju izvora komunikacije, o utvrđivanju odredišta komunikacije, utvrđivanju početka, trajanja i završetka komunikacije, o utvrđivanju vrste komunikacije, o identifikaciji terminalne opreme korisnika, o utvrđivanju lokacije mobilne terminalne opreme korisnika.

Na primeru telefonskog razgovora to su podaci o broju sa kojeg se poziva, o broju na koji se poziva, o datumu i vremenu početka i kraja telefonskog poziva, o trajanju telefonskog poziva, o uređaju koji se koristi u komunikaciji (vrsta mobilnog telefona), kao i podaci o geografskoj lokaciji telefona sa kojeg je izvršen poziv. 

Izvor: http://www.danas.rs, B. Cvejić