Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: VLASNICI NELAGALNIH OBJEKATA PLAćAJU JEDINO TAKSU ZA OZAKONJENJE KOJA SE ODREđUJE U ZAVISNOSTI OD POVRšINE OBJEKTA ZA KOJI SE TRAżI REšENJE O OZAKONJENJU. BILO KOJA DRUGA TAKSA JE U SUPROTNOSTI SA ZAKONOM I GRAđANI NISU U OBAVEZI DA PLATE ISTU


Rešena da legalizuje sve nelegalne objekte, država je donela Zakon o ozakonjenjuobjekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon). Međutim, od vlasnika nelegalnih objekata u surčinskom naselju Radiofar traže da plate još 30.000 dinara – zbog dobijanja saglasnosti za legalizaciju od strane Direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Stanovnici naselja tvrde da to nije definisano Zakonom i traže da budu oslobođeni tog nameta.

Surčinsko naselje Radiofar, nalazi se na tromeđi opština Surčin, Zemun i Novi Beograd, u neposrednoj blizini kontrolnog tornja Aerodroma "Nikola Tesla". I baš zbog blizine uređaja za navođenje aviona – nije postojala mogućnost izdavanja građevinskih dozvola u redovnoj proceduri.

Međutim, u poslednjih 30 godina izgrađeno je više od hiljadu nelegalnih kuća i 40 poslovnih objekata. Jednu od njih sazidao je i M.I. Zahtev za legalizaciju kuće predao je pre 10 godina.

"Skupio sam dovoljno para da legalizujem svoju kuću od 200 kvadrata, međutim, kada sam otišao u Direkciju za civilno vazduhoplovstvo i kada su rekli da treba da dam 30.000 dinara na ime potvrde i administrativnu taksu ja sam se frapirao – ispade da je potvrda skuplja od same cene legalizacije", kaže M.I.

Ipak, neki građani Radiofara ozakonili su kuće bez plaćanja naknade Direktoratu.

"Ja sam svoju kuću legalizovao 2006. godine kada je rađeno preko opštine Surčin i tada nam nisu uopšte tražili dozvolu od Direktorata zato što su tada bile rastavljenje – jedno je bila zona aerodroma, a drugo zona antena", objašnjava A.M.

Uz napomenu da su antene i dalje na istom mestu, meštani smatraju da nadležni zloupotrebljavaju Zakon.

"Bez te potvrde od 30.000 dinara mi ne možemo da ozakonimo kuće na Radiofaru. To nas ne štiti ni od čega – ni od pada aviona, ni od buke, znači, jednostavno to je njihov namet", rekao je S.M., takođe iz Radiofara.

Iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo nema odgovora zašto se od vlasnika nelegalnih objekata u naselju Radiofar naplaćuje naknada od 30.000 dinara. Odgovor daju u Sekretarijatu za legalizaciju.

"Zakon predstavlja javni interes. Jedino plaćaju taksu za ozakonjenje koja se određuje u zavisnosti od površine objekta za koji se traži rešenje o ozakonjenju, dakle, bilo koja druga taksa je u suprotnosti sa Zakonom i građani nisu u obavezi da plate istu", objašnjava sekretar Sekretarijata za legalizaciju Nemanja Stajić.

Za pet meseci u budžet Srbije uplaćeno je 185 miliona dinara – samo od taksi za ozakonjenje u Beogradu.

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Vukosavljević, 10.05.2016.
Naslov: Redakcija