Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA: PO NALOGU RTS-A, KUPCI ELEKTRIčNE ENERGIJE KOJI IMAJU BROJILA U GARAżAMA BIćE OSLOBOđENI PLAćANJA TV TAKSE, JER JE TO U SUPROTNOSTI SA ZAKONOM. EPS VLASNICIMA GARAżA POSLAO ISPRAVLJENE RAčUNE ZA ELEKTRIčNU ENERGIJU ZA JANUAR I FEBRUAR 2016. GODINE, BEZ STAVKE OD 150 DINARA. ONIMA KOJI SU IZMIRILI SVOJE OBAVEZE MARTOVSKI RAčUNI BIćE UMANJENI ZA 300 DINARA


Po nalogu Javne medijske ustanove "Radio televizija Srbije" (RTS), 24.778 kupaca električne energije koji imaju brojila u garažama biće oslobođeni plaćanja TV takse.

Tako će javni servis ostati bez mesečnih prihoda od 3.716.700 dinara jer su suprotno Zakonu o javnim medijskim servisima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 i 103/2015), pretplatu, umesto samo u stambenim jedinicama, zaračunavali i ljudima koji brojilo imaju i u garažama. Grešku su retroaktivno ispravili, pa je EPS vlasnicima garaža poslao ispravljene račune za električnu energiju za januar i februar 2016. godine, bez stavke od 150 dinara. Onima koji su izmirili svoje obaveze martovski računi biće umanjeni za 300 dinara.

Ova dobra vest ima i svoje loše strane, jer sa izmenjenim računima nije stiglo objašnjenje, pa su neki revnosni građani ponovo platili i januarske i februarske račune. Naime, N.K. iz Beograda je dobila račun sa RTS taksom i račun bez takse i otišla i platila onaj sa taksom.

- Penzioner sam i nisam znala da je to došao ispravljen račun, već sam mislila da je to novi namet i otišla i platila. EPS je morao da napiše neko obaveštenje da je račun ispravljen - kaže N.K..

Ipak postoje i ljudi koji žive u garažama ili čiji stanovi se zbog bezobrazluka investitora vode kao takvi objekti, pa će i oni biti oslobođeni takse.

U EPS kažu da znaju da ima i takvih slučajeva, ali da su oni samo servis RTS u vezi s TV pretplatom.

- Kupcima će za preplaćeni iznos TV takse biće umanjeni računi za mart 2016. godine - kažu u EPS.

Izvor: Vebsajt Blic, S. Vukašinović, 09.04.2016.
Naslov: Redakcija