Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA TRAŽE IZMENU MEDIJSKIH ZAKONA: POZIVA SE NA ZATVARANJE NOVINSKE AGENCIJE TANJUG I TRANSPARENTNO PROJEKTNO SUFINANSIRANJE MEDIJA


Krajem marta 2016. godine, šezdeset organizacija civilnog društva uputile su Vladi Republike Srbije otvoreno pismo u kojem je pozivaju da prestane da ugrožava vladavinu prava u sferi javnog informisanja. Potpisnici smatraju da je potrebna izmena medijskih zakona ne bi li se "smanjile mogućnosti iskorišćavanja i povećala efikasnost u njihovom sprovođenju". Posebno zahtevaju da se novinska agencija Tanjug što pre zatvori, a brine ih mogućnost da se projektno sufinansiranje medija koristi kako bi se vlasnicima privatizovanih medija nadoknadio trošak i to što nema kontrole nad raspodelom budžetskog novca za javni interes u informisanju.

Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa, udruženja koje je među pokretačima peticije, navela je da je nevladin sektor ovim pismom želeo da upozori da uređivačka politika medija, naročito onih nedavno privatizovanih, mora da sledi javni interes.

Kako iz Vlade Republike Srbije nije stigao odgovor, pismo je poslato na mnoge evropske adrese.

Poslali smo pismo i Evropskoj delegaciji, OEBS-u, Asocijaciji regulatornih nezavisni medija… Voleli bismo kada bi moglo da se reši u okviru Srbije, ali smo svedoci da naša država mnogo bolje reaguje na one mehanizme i procedure koje su u okviru evropskih integracija. Uvek se zahtevi ostvare kada neko iz Evropske unije ili Evropske komisije pozove – kaže Maja Stojanović.

Potpisnici ove peticije su Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), ali i mnoštvo organizacija koje nisu poznate po ekspertizi u oblasti medija. Tu su Klub hor i razgovor iz 1804, Društvo za obrazovanje odraslih, Udruženje za podršku ljudima sa neurozom "Herc", Nacionalna asocijacija za eko-turizam "Eko-turizam Srbija", Udruženje samohranih roditelja iz Novog Pazara… Mnogi i ne znaju tačno šta su potpisali, iako Maja Stojanović tvrdi da u toj činjenici nema ničeg spornog, da je tu reč o "solidarnosti" unutar nevladinog sektora.

Mi potpisujemo mnogo stvari, ali nismo baš stručni u svim oblastima. Računam, ako JUKOM nešto pošalje da mogu da potpišem jer su oni dovoljno stručni, imaju svoj pravni tim i više kapaciteta od nas koji se bavimo pre svega aspektom rodne ravnopravnosti. Stojim iza svakog slova ovog pisma, naročito što znam kako je završena privatizacija medija u Kruševcu – objasnila je predsednica udruženja žena "Peščanik" Snežana Jakovljević.

Klub hor i razgovor iz 1804. svoj potpis je priložio jer smatra da je "sloboda medija gušena i iskorišćavana", objasnila je predsednica i dirigentkinja tog udruženja Jasna Hadžić. Međutim, upitana koje je zamerke pronašla u medijskim zakonima čije paragrafe hvale evropski eksperti, iznenadila se:

A, to je onda greška, dilitnite to. To je neko od nas iz društva poslao bez konsultacije, onda to izbrišite. Ako imamo taj zakon onda je to u redu i ne bih mogla da ga komentarišem pošto nisam čitala taj propis – priznaje Jasna Hadžić.

Zvonko Damjanović iz Građanske čitaonice Evrope najviše je kritikovao projektno finansiranje medija za koje tvrdi da traje "pune dve godine". Udruženju Gama se ne sviđa što su ukinuti regionalni javni servisi, koji nikada nisu ni uvedeni.

Glavni i odgovorni urednik portala "Pištaljka" Vladimir Radomirović ne slaže se za zamerkama koje su navele organizacije civilnog društva i navodi da je stanje u medijima mnogo bolje nego 2009. godine.

Komisije koje Ministarstvo kulture i informisanja formira za raspodelu novca medijima odlučuju bez pritiska izvršne vlasti, pa danas one redakcije iza kojih ne stoje jake poslovne strukture imaju veće šanse da dobiju novac iz budžeta nego ranije. Takođe, procedure tih komisija mnogo su transparentnije nego onih koje oformi delegacija Evropske unije u Srbiji – kaže Radomirović.

Izvor: Vebsajt Politika, Višnja Aranđelović, 07.04.2016.
Naslov: Redakcija