Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O SOCIJALNOM PREDUZETNIŠTVU: ZA OVU VRSTU PREDUZEćA PREDVIđENE SU NIżE PORESKE STOPE I MOGUćNOST REZERVISANIH NABAVKI


Socijalna preduzeća važna su za zapošljavanje ljudi koji su izopšteni iz društva, kao i za one koji su izgubili posao, što posebno važi za starije od 50 godina. U ovoj oblasti u svetu radi 40 miliona ljudi. Sve ih je više i u Srbiji, ali čeka se Zakon koji će regulisati njihovo poslovanje.

Socijalna preduzeća od države očekuju finansijsku pomoć, ali i poreske olakšice. Rad ovih preduzeća bio bi lakši i sigurniji, kada bi postojao Zakon. Da se na taj propis čeka i predugo znaju i u resornom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Nije samo problem u početnim sredstvima, jeste i u tome, glavni problem je kako obezbediti da oni na tržištu mogu da učestvuju, ne uguše tržište, ali ipak budu na posebni način zaštićeni. Tu su mehanizmi koje tražimo, od smanjenja PDV-a, poreskih stopa, pa do rezervisanih nabavki koje bi po predlogu našeg zakona bile tačno određen procenat tržišta koji mora da se opredeli prema preduzećima koja pripadaju kategoriji socijalnih preduzeća", kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U Evropskoj uniji svaki jedanaesti stanovnik zaposlen je u socijalnom preduzeću. Osim što ugroženima znače spas, pokazalo se da se ta mala preduzeća brže prilagođavaju potrebama tržišta i lakše preživljavaju krizu.

Izvor: Vebsajt RTS, Bojana Marković, 09.04.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija