Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: UKOLIKO NACIONALNI PROSVETNI SAVET U ROKU OD TRI MESECA OD PRIJEMA PREDLOGA NOVIH STANDARDA KVALITETA UDżBENIKA, NE DONESE OVAJ AKT, RESORNI MINISTAR MOżE DA GA DONESE. ROK ZA USVAJANJE STANDARDA KVALITETA UDżBENIKA ISTIčE 11. APRILA 2016. GODINE


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić, najavio je usvajanje novih standarda za kvalitet udžbenika koji će omogućiti da srednje stručne škole dobiju udžbenike i priručnike za 901 predmet, koji sada ne postoje, jer rok za usvajanje ističe 11. aprila 2016. godine.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 52/2011, 55/2013, 35/2015 - autentično tumačenje i 68/2015) propisuje da ukoliko Nacionalni prosvetni savet u roku od tri meseca od prijema predloga novih standarda, što je bilo 11. januara, ne donese akt, resorni ministar može da ga donese. Nacionalni prosvetni savet nije usvojio predlog ni na poslednjoj sednici.

Prema njegovim rečima, novi standardi su neophodni kako bi srednje stručne škole konačno dobile udžbenike i priručnike koje do sada niko nije želeo da štampa.

Ministar je, kada je reč o unapređenju kvaliteta obrazovnog sistema u Srbiji, naglasio da najveći potencijal za unapređenje imaju nastavnici.

On je ocenio da ne postoji bolji način učenja od horizontalnog učenja, odnosno kada kolege nastavnici razmenjuju iskustva.

Direktor Centra za obrazovne politike Jasminka Čekić-Marković ukazala je na to da je zajednički rad i deljenje iskustava najbolji recept za uspeh.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović naglasio je dobra škola ona koja obezbeđuje sve uslove za kvalitetno sprovođenje nastave.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 09.04.2016.
Naslov: Redakcija