Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAVETI STRUČNJAKA PRI KUPOVINI STANA


Angažovanje stručne pomoći prilikom provere dokumentacije, pri kupovini stana, predstavlja neuporedivo manji rashod od mogućeg gubitka ušteđevine zbog nesnalaženja u propisima.

Neophodno je proveriti dokumentaciju u vezi s izgradnjom nepokretnosti. Najznačajniji dokumenti koji investitor, odnosno prodavac stana u izgradnji mora imati, jesu konačno rešenje o odobrenju za izgradnju - tzv. građevinska dozvola i potvrda o prijavi radova u skladu s propisima - kaže advokat Miloš Biljić.

Potrebno je proveriti i vlasničke odnose na zemljištu na kojem se objekat gradi.

Podjednako je važna i provera da li je investitor izvršio obaveze prema Direkciji za građevinsko zemljište, te imati uvid u projektnu dokumentaciju, u ugovore koje je investitor zaključio s pružaocima komunalnih usluga, i stanje obaveza investitora prema njima - dodaje Biljić.

Značajan je i bonitet investitora, koji je dostupan na sajtu Agencije za prviredne registre.

APR objavljuje godišnji finansijski izveštaji koji sadrže podatke o uspešnosti poslovanja investitora u prethodnim godinama. Pored toga, na stranici NBS možete proveriti da li su računi investitora blokirani i da li je bilo blokada. Potvrdan odgovor je signal da investitor možda ima poteškoća u poslovanju - napominje Biljić, i dodaje da što je gradnja više napredovala, to je i kupovina nepokretnosti sigurnija.

Izvor: Vebsajt Blic, 09.03.2016.