Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZBORU NARODNIH POSLANIKA: 5 ILI 7 IZBORNIH JEDINICA


Liga socijaldemokrata Vojvodine uputila je svim poslaničkim grupama u Skupštini Srbije Predlog zakona o izboru narodnih poslanika koji predviđa izmenu izbornog sistema kojim bi Srbija bila podeljena na pet izbornih jedinica, čime se, po rečima predlagača poboljšava regionalna zastupljenost poslanika iz svih delova Srbije kako bi Skupština time bila reprezentativnija.

Predlog predviđa izbornu jedinicu sa sedištem u Beogradu, odakle bi se biralo 58 poslanika, zatim izbornu jedinicu sa sedištem u Novom Sadu koja bi obuhvatala Vojvodinu, odakle bi dolazilo 63 poslanika. Treća izborna jedinica bi obuhvatala Mačvanski, Kolubarski, Zlatiborski, Moraviški, Raški, Šumadijski, Podunavski i Rasinski upravni okrug, odakle bi se biralo 68 poslanika.

Iz Braničevskog, Pomoravskog, Borskog, Zaječarskog, Topličkog, Nišavskog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga biralo bi se 57 poslanika.

Peta izborna jedinica bi imala sedište u Beogradu, a činili bi je državljani Srbije koji nemaju prebivalište u drugim izbornim jedinicama i birači sa boravištem u inostranstvu. Odatle bi se birala četiri poslanika.

Rešenje nije čvrsto vezano za pet izbornih jedinica, već može da ih bude i sedam, važno je samo da se izbegne postojeći sistem po kojem su dominantni poslanici iz Beograda, kažu u LSV.

Izvor: Beta, 10.03.2015.