Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POSEBNI INFORMACIONI SISTEM APR ZA SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE IZVEŠTAJA ZA 2014. GODINU OD 10. MARTA DOSTUPAN ZA NBS, DAVAOCE FINANSIJSKOG LIZINGA I BERZU: PREOSTALIM FINANSIJSKIM INSTITUCIJAMA PRISTUP SISTEMU BIćE OMOGUćEN U NAREDNIH NEKOLIKO DANA


Agencija za privredne registre obavestila je korisnike da je od 10. marta 2015. obezbeđen pristup Posebnom informacionom sistemu Agencije za sastavljanje i dostavljanje izveštaja za 2014. godinu, a u skladu sa Tehničkim uputstvom, za Narodnu banku Srbije, davaoce finansijskog lizinga i berzu, i to:

◾ izveštaja za statističke potrebe i

◾ istovremeno dostavljanje izveštaja za statističke potrebe i redovnih godišnjih finansijskih izveštaja.

Finansijske institucije izveštaje za statističke potrebe, finansijske izveštaje i propisanu dokumentaciju za 2014. godinu, dostavljaju Agenciji, isključivo u elektronskom obliku, primenom Posebnog informacionog sistema Agencije, potpisane kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika.

Agencija je, takođe, obezbedila i tehničku podršku za primenu Posebnog informacionog sistema, u vidu tehničkog uputstva (u kompletu) i instrukcija putem elektronske pošte sd@apr.gov.rs i telefona 011 2023350.

Više informacija o načinu dostavljanja izveštaja objavljeno je u delu Finansijski izveštaji – Način dostavljanja izveštaja.

U narednih nekoliko dana, pristup Posebnom informacionom sistemu Agencije će biti omogućen i preostalim finansijskim institucijama.

Takođe, Agencija obaveštava korisnike da je u proteklih sedam dana, od kada je dostupan Posebni informacioni sistem Agencije, za privredna društva, druga pravna lica i banke, sistemu pristupio značajan broj obveznika i započeo izradu oko 23.000 izveštaja, od čega je 10.800 pripremljeno za dostavljanje bez elektronskog potpisa, a 1.260 izveštaja je potpisano kvalifikovanim elektronskim potpisom i već dostavljeno Agenciji u elektronskom obliku.

Pored toga, zaključno sa 09. martom 2015. godine, u Agenciju je i poštom stiglo oko 3.200 izveštaja u papirnom obliku. 

Izvor: Vebsajt Agencije za provredne registre, 10.03.2015.