Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NA PRAVNOM FAKULTETU POČINJU STUDIJE ZA INOVACIJU ZNANJA IZ EKOLOŠKOG PRAVA


Na Pravnom fakultetu u Beogradu od 15. marta počinje nastava na studijama za inovaciju (specijalizaciju) znanja iz ekološkog prava, koje ova visokoškolska ustanova organizuje u saradnji sa Ekološkim fondom "Ecotopia".

Za upis na ove studije vlada veliko interesovanje, a među prijavljenim kandidatima su diplomci Pravnog fakulteta, zaposleni u državnim institucijama i kompanijama koje se bave pitanjima zaštite životne sredine, objašnjava Aleksandra Srebrenov, direktorka fonda "Ecotopia".

- Pravni fakultet je prepoznao potrebu za stručnjacima koji će biti uključeni u postupak harmonizacije kao državni službenici koji pripremaju i donose ekološke odluke ili kao nosioci privredne aktivnosti koji pripremaju osnovu za donošenje integrisane dozvole i direktno primenjuju utvrđene ekološke standarde.

U cilju edukacije predstavnika državnih organa, privrede, kreatora ekološke politike i donosilaca odluka na lokalnom nivou, kao i predstavnika civilnog društva, odlučili smo da organizujemo ove studije za inovaciju znanja - kaže Mirjana Drenovak Ivanović, sa Pravnog fakulteta u Beogradu, koja rukovodi pomenutim studijama. Ona napominje da se trećina propisa koje Srbija treba da sprovede prema standardima EU odnosi na zaštitu životne sredine.

- Reč je o propisima koji uređuju standarde kvaliteta životne sredine i odnose se na vodu, vazduh, zemljište, buku, ekološke karakteristike proizvoda, slobodan pristup ekološkim informacijama i učešće javnosti u donošenju odluka u vezi sa zaštitom životne sredine.

Država koja pristupa EU ima obavezu ne samo da harmonizuje ove propise sa evropskim pravom već i da obezbedi administrativni kapacitet za njihovo sprovođenje - ukazuje Drenovak Ivanović, uz napomenu da procenjeni troškovi usklađivanja u oblasti zaštite životne sredine iznose više od 10 milijardi evra.

Nastava na studijama za inovaciju znanja iz ekološkog prava obuhvata 72 časa, sastoji se od predavanja i radionica, petkom i subotom u poslepodnevnim časovima, a izvodiće je nastavnici Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i drugi istaknuti domaći i strani stručnjaci. Školarina košta 100.000 dinara, a svi polaznici na kraju kursa će dobiti diplomu. Planirano je da ovaj kurs za inovaciju znanja od oktobra preraste u master studije na Pravnom fakultetu u Beogradu

Izvor: www.danas.rs, V. Andrić