Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPŠTINA RS: 10. FEBRUARA 2016. GODINE ODRżANE SEDNICE ODBORA ZA PRAVOSUđE, DRżAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU, ODBORA ZA ODBRANU I UNUTRAšNJE POSLOVE - RAZMOTRENO I PRIHVAćENO VIšE PREDLOGA ZAKONA


59. sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu

Na sednici od 10. februara 2016. godine, članovi Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu razmotrili su, u načelu, Predlog zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o prekršajima i Predlog zakona o izmenama Zakona o uređenju sudova.

Članovi Odbora obavili su zajednički pretres o sva tri predloga zakona, koje su predstavili predstavnici Ministarstva pravde.

U obrazloženju Predloga zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika istaknuto je da je u toku primene Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013, 142/2014 i 88/2015 - odluka US)uočeno da za u određenim slučajevima nema aktivne legitimacije, odnosno, da nema živih naslednika vlasnika oduzete imovine, koji bi istu potraživali, te se ovaj Predlog zakona donosi kako bi se ova situacija rešila.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o prekršajima predviđa uvođenje viših censuza za prekršaje za koje se institut prekršajnog naloga može primeniti. S obzirom na to da je institut prekršajnog naloga, uveden Zakonom o prekršajima("Sl. glasnik RS", br. 65/2013)2014. godine, dao dobre rezultate, ovim Predlogom zakona se uvećavaju novčane kazne za fiksni iznos i za fizička i za pravna lica. Između ostalog, Predlog zakona predviđa da APV i lokalne samouprave mogu izricati naloge u fiksnom iznosu, pojednostavljuje se odlučivanje u drugostepenom postupku i poboljšava se dostavljanje prekršajnog naloga.

Predlogom zakona o izmenama Zakona o uređenju sudova menja se jedan član, koji se odnosi na odlaganje roka primene osnovnog Zakona, a na inicijativu Visokog saveta sudstva.

U raspravi koja je usledila članovi Odbora interesovali su se za spisak imovine koju potražuje jevrejska zajednica, ocenjeno je da je Predlog zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika od istorijskog značaja i da predstavlja jedan vid satisfakcije.

Nakon rasprave članovi Odbora su jednoglasno prihvatili sva tri predloga zakona, u načelu.

Sednici je predsedavao Petar Petrović, predsednik Odbora, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Vučeta Tošković, Mirjana Andrić, Živan Đurišić, Velinka Tošić, Tanja Tomašević Damnjanović, Neđo Jovanović, Meho Omerović i Biljana Savović.

52. sednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove

Na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, održanoj 10. februara 2016. godine, razmotreni su Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije koju predstavlja Ministarstvo odbrane i Vlade Republike Mjanmarske Unije koju predstavlja Ministarstvo odbrane o saradnji u oblasti odbrane, koji je podnela Vlada.

Članovi Odbora razmatrali su i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške, koji je podnela Vlada.

Predložene zakone pred Odborom obrazložio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević. On je istakao da je Republika Srbija pristupanjem programu Partnerstvo za mir iskazala interesovanje za učešće u multinacionalnim operacijama, a da se predloženim sporazumom, između ostalog, smanjuju troškovi učešća u pomenutim operacijama. Potpisivanjem sporazuma, naveo je Đorđević, stvara se i pravni osnov za uništavanje viška ubojnih sredstava u Tehničko-remontnom zavodu Kragujevac.

Odbor je jednoglasno prihvatio oba predloga zakona.

Sednici su prisustvovali članovi i zamenici članova Igor Bečić, Momir Stojanović, Miloš Tomašević, Suzana Šarac, Vanja Vukić, Nenad Nikolić, Stefana Miladinović i Dubravka Filipovski. 

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 10.02.2016.
Naslov: Redakcija