Zastava Bosne i Hercegovine

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: OBJAVLJEN OGLAS ZA TUżIOCA ZA RATNE ZLOčINE I ZA IZBOR ZAMENIKA JAVNIH TUżILACA U POJEDINIM OSNOVNIM JAVNIM TUżILAšTVIMA


Državno veće tužilaca (DVT), na Prvoj redovnoj sednici održanoj 08. februara 2016. godine, donelo je Odluku o objavljivanju oglasa za izbor za Tužioca za ratne zločine.

Naime, Tužilaštvo za ratne zločine formalno je bez šefa od početka 2016. godine, jer krajem prošle godine niko od predloženih kandidata nije dobio neophodnu većinu glasova poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Najviše glasova poslanika tada su dobili sudija u Apelacionom sudu u Novom Sadu Dejan Terzić - 109, a zamenik tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu Snežana Stanojković - 75.

Ovo Tužilaštvo sada formalno nema šefa, jer je prethodni Tužilac za ratne zločine, Vladimir Vukčević, formalno ispunio zakonske uslove za odlazak u penziju, a Republički javni tužilac Zagorka Dolovac nije imenovala vršioca funkcije tužioca.

Kandidati za Tužioca za ratne zločine će, kao i krajem prošle godine, svoje radne i lične biografije slati na adresu najvišeg tužilačkog tela, a potom će njegovi članovi ocenjivati njihovu stručnost i osposobljenost.

Kandidati su dužni i da predstave program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva na čijem čelu pretenduju da se nađu.

Konačnu odluku o izboru doneće Narodna skupština Republike Srbije, a da bi novi Tužilac za ratne zločine bio izabran neophodno je da dobije 126 poslaničkih glasova.

Na istoj sednici DVT- a, doneta je Odluka o objavljivanju oglasa za izbor zamenika javnih tužilaca u osnovnim javnim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Bečeju, Brusu, Raški, Čačku, Gornjem Milanovcu i Lebanu, ukuno njih 20.

Izvor: Vebsajt Državno veće tužilaca i Tanjug, 10.02.2016.
Naslov: Redakcija