Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ŠESTO VANREDNO ZASEDANJE NARODNE SKUPŠTINE RS U 2015. GODINI: ZAVRšENA NAčELNA RASPRAVA O ZAKONIMA IZ OBLASTI VODNOG SAOBRAćAJA


Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o izmenama tri zakona iz oblasti vodnog saobraćaja (o pomorskoj plovidbi, o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama i o državnoj pripadnosti i upisu plovila), kojima se uvode lučke koncesije, poboljšavaju prava pomoraca i usaglašavaju propisi sa evropskim direktivama.

Izmenama zakona predložena je podela na dve vrste lučkih koncesija: za usluge kada se koncesija daje za obavljanje lučke usluge i za javne radove, kada se koncesija daje za izgradnju lučkih građevina i objekata.

Ministarska gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović je rekla i da će novac koji Agencija za upravljanje lukama prikupi od naknada biti iskorišćen za razvoj lučke infrastrukture.

Ona je kazala da se predloženim izmenama zakona o plovidbi i lukama, o pomorstvu i o državnoj pripadnosti i upisu plovila propisi u Srbiji uskladjuju sa evropskim direktivama i sa odredbama Konvencije o radu pomoraca.

Ministarka je rekla i da se izmenama Zakona uredjuje pitanje izdavanja identifikacionih kartica za pomorce, koje im omogućavaju da izadju sa brodova u okviru odredjenog lučkog područja.

Prema prvim procenama uvođenje tog sistema trebalo bi da košta između tri i četiri miliona evra, rekla je ona i dodala da je zbog nemogućnosti da se to sada finansira određen duži rok za uvođenje tih dokumenata.

Izvor: Beta, 10.02.2015.