Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O USLUGAMA: Zaključci advokatskih komora Beograda i Vojvodine povodom Predloga zakona


Advokatska komora Beograda na sastanku održanom 5. januara 2017.godine u Beogradu uz učešće predstavnika Advokatske komore Vojvodine, a povodom Predloga zakona o uslugama, donela je sledeće zaključke:

1. Predlog zakona u kontekstu Akcionog plana za poglavlje 23 je neprihvatljiv sa stanovišta Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), Zakona o advokaturi ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011 i 24/2012 - odluka US) i međunarodnih dokumenata koji se odnose na ulogu i položaj advokature.

Neprihvatljiva je komercijalizacija advokature i njeno pretvaranje u uslužnu delatnost, jer zaštita ljudskih prava ne može biti predmet ponude i potražnje.

2. Polazeći od Zaključka iz tačke 1. potrebno je bez odlaganja zatražiti od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija povlačenje Predloga zakona iz skupštinske procedure.

AKB i AKV pozivaju Ministarstvo pravde da podrži predlog za povlačenje ovog zakona iz skupštinske procedure.

3. Posebnim dopisom izvestiti Ministarstvo pravde da advokat Dragoljub Đorđević na osnovu pravosnažnih presuda Višeg suda i Apelacionog suda u Beogradu nije predsednik Advokatske komore Srbije.

4. Potrebno je zatražiti sastanak sa Ministrom pravde radi postizanja dogovora o načinu učešća advokature u zakonodavnim aktivnostima Republike Srbije koje se odnose na položaj advokature.

5. O ovim zaključcima obaveštavaju se sve advokatske komore u sastavu Advokatske komore Srbije, njihovi predsednici i članovi upravnih odbora.

Polazeći od značaja koji ima advokatura kao samostalna i nezavisna služba, potreba za održavanjem takvog položaja advokature i nadalje, nalaže aktivno uključivanje kako svih komora u sastavu Advokatske komore Srbije tako i advokata, pa je potrebno u što kraćem roku izjašnjenje svih komora i njenih članova o Predlogu zakona.

Izvor: Vebsajt Advokatska komora Beograda, 09.01.2017.
Naslov: Redakcija