Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT REZOLUCIJE O SRBIJI EVROPSKOG PARLAMENTA: Izveštaj pozdravlja rezultate Srbije u ekonomskim reformama, pregovorima o članstvu, dijalogu sa Prištinom i rešavanju migrantske krize. Istovremeno, od Srbije se očekuje veći napredak u borbi protiv korupcije, reformi pravosuđa i slobodi medija


U Nacrtu rezolucije o Srbiji o kojem je raspravljao Evropski parlament, traži se otvaranje Poglavlja 26 u pregovorima sa Srbijom - to poglavlje tiče se obrazovanja i kulture, i naglašava da bilateralni problemi ne bi trebalo da blokiraju pristupne pregovore.

Izveštaj pozdravlja rezultate Srbije u ekonomskim reformama, pregovorima o članstvu, dijalogu sa Prištinom i rešavanju migrantske krize. Istovremeno, od Srbije se očekuje veći napredak u borbi protiv korupcije, reformi pravosuđa i slobodi medija.

Predstavljajući nacrt izveštaja o Srbiji pred Spoljnopolitičkim odborom EP, Dejvid Makalister je rekao je da će temeljna primena reformskih mera biti merilo uspeha u evropskim integracijama. Izveštaj podseća da je do sada otvoreno šest poglavlja i ističe dobru pripremu Srbije za pregovore.

"Želim da naglasim pozitivne tačke kao što su popravljanje opšte ekonomske situacije: dobre rezultate nekih ekonomskih reformi i veći privredni rast. Pozdravljamo i proevropsku orijentaciju Vlade formirane posle izbora, kao i politiku regionalne saradnje", naveo je Makalister.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju je pred poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu naglasio da je Vlada Republike Srbije napravila pozitivne pomake u okviru ekonomskih reformi u zemlji, rešavanja posledica migracione krize kao i u promociji regionalne saradnje i pomirenja na zapadnom Balkanu.

"U 2017. godini Srbija mora da stavi fokus na jačanje vladine prava, jer korupcija i organizovani kriminal i dalje predstavljaju prepreku za demokratski, socijalni i ekonomski razvoj zemlje. Istovremeno, nedostaci u polju slobode medija i izražavanja moraju da se rešavaju kao prioritetna pitanja", izjavio je Makalister predstavljajući nacrt izveštaja o napretku Srbije u 2016. godini.

U izveštaju se navodi, kako je rečeno, kontroverzni događaj u beogradskom naselju Savamala uz poziv da se slučaj brzo reši.

"Želimo da Srbija nastavi i pojača napore u oblasti vladavine zakona, verujemo da je važno da sloboda izražavanja i medija bude garantovana", naveo je Makalister.

U diskusiji koja je usledila, članovi Odbora gotovo su se jednoglasno složili da je Makalisterov izveštaj o Srbiji "pozitivan, izbalansiran, da ima objektivan i podsticajan ton" kada je reč o napretku Srbije na putu ka članstvu u EU.

Pored pohvala koje je Srbija dobila na osnovu postignutog u 2016. godini, a koje su se na prvom mestu odnosile na ekonomski napredak, odnos prema migrantskoj krizi, ali i jasnu opredeljenost evrointegracionom putu zemlje i pomirenju u regionu, članovi Odbora za spolje poslove Evropskog parlamenta kao najvažniji posao za vlasti u Beogradu u nastupajućem periodu naveli su jače zalaganje na reformi pravosuđa, pogotovo na osiguranju nezavisnog sudstva, kao i jaču borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u zemlji.

Evropski poslanici ocenili su da je neophodno da se u Srbiji poboljšaju uslovi za rad Ombudsmana i da se osigura sloboda medija i izražavanja.

Evropski poslanici imaju rok da do 18. januara 2017. godine podnesu svoje amandmane na nacrt izveštaja o Srbiji.

Tokom februara amandmani će biti usaglašavani kako bi se o konačnom tekstu Rezolucije o Srbiji glasalo u martu 2017. godine na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu.

Izvor: Vebsajt RTS, Dušan Gajić, 09.01.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija