Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIMENA SPORAZUMA O PRAVOSUĐU BEOGRADA I PRIŠTINE ODLOŽENA ZA 17. JANUAR 2017. GODINE: Na osnovu sporazuma, Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici radiće u dve zgrade - u već postojećoj na severu i u zgradi bivše Jugobanke u južnom delu grada. Odeljenja tog suda biće i u Leposaviću i Zubinom Potoku


Sporazum o pravosuđu koji su delegacije Beograda i Prištine dogovorile u Briselu 2013. godine, a koji je prema prvobitnom planu trebalo da počne sa realizacijom 10. januara, odlaže se do 17. januara 2017. godine, ali je neizvesno da li će realizacija početi i tada.

Odlaganje primene sporazuma potvrđeno je na sastanku Srba zaposlenih u pravosuđu na KiM sa predstavnicima Ministarstva pravde.

Iako je broj zaposlenih u integrisanom pravosuđu već dogovoren, problem su tehnički detalji zbog kojih su Brisel i Priština tražili novi rok.

Na osnovu tog sporazuma, Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici radiće u dve zgrade - u već postojećoj na severu i u zgradi bivše Jugobanke u južnom delu grada. Odeljenja tog suda biće i u Leposaviću i Zubinom Potoku.

U sudu u severnoj Mitrovici radiće 12 srpskih i devet albanskih sudija, dok će odnos u sudu u južnoj Mitrovici biti 60 prema 40 odsto u korist sudija albanske nacionalnosti.

Pored toga, 11 srpskih sudija biće raspoređeno u odeljenjima tog suda u Gračanici, Štrpcu i Ranilugu.

Na čelu tužilaštva u sudu u Mitrovici biće Albanac, a u njemu će raditi devet tužilaca srpske nacionalnosti. Na čelu Apelacionog suda biće Srbin, a u njemu će biti zaposleno pet srpskih i dvoje albanskih sudija.

Odeljenje Apelacionog suda na severu razmatraće žalbe Srba sa severa, ali i ostalih srpskih sredina u pokrajini.

Izvor: Vebsajt N1, 09.01.2017.
Naslov: Redakcija