Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI UZBUNJIVAČA: UZBUNJIVAčI IMAJU SUDSKU ZAšTITU KOJA IH, UKOLIKO PRETRPE ODMAZDU OD ONIH KOJE SU PRIJAVILI, U ROKU OD OSAM DANA VRAćA NA POSAO


Zakon o zaštiti uzbunjivača ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014 - dalje: Zakon) počeo je da se primenjuje 5. juna 2015. godine, čime su uzbunjivači u Srbiji dobili su sudsku zaštitu koja ih, ukoliko pretrpe odmazdu od onih koje su prijavili, u roku od osam dana vraća na posao.

Prema evidenciji portala Pištaljka, do sada je sud na posao vratio pet uzbunjivača.

"U poslednjih par meseci mi beležimo dosta uspešnih slučajeva da su građani koji su prijavili korupciju ili neku drugu zloupotrebu zbog toga trpeli odmazdu, vraćeni na posao, odnosno privremenom merom suda je ukinuto to rešenje kojim je nad njima vršena odmazda", kaže Vladimir Radomirović iz portala Pištaljka.

Zadovoljni primenom Zakona, u Ministarstvu pravde, napominju da sud privremene mere često donosi i brže od zakonskog roka, pa se uzbunjivači već posle dva dana vrate na posao.

"Primetili smo da primena nekad ulazi u problem kod druge strane, dakle kod advokata koji podnose tužbe i koji zapravo traže da se zaštite njihovi klijenti zato što im nije dovoljno jasan mehanizam primene Zakona", kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde, Radomir Ilić.

Uz dobru primenu ili ne, Zakon je svakako motivisao ljude da prijavljuju korupciju, kaže predstavnik Pištaljke, Vladimir Radomirović.

"Mi smo zabeležili veliki skok prijava i obraćanja advokatima, ako smo pre primene Zakona, na primer u aprilu ili maju imali po 40 takvih obraćanja mesečno, u julu i avgustu 2015. godine to je skočilo na 90 mesečeno. Izlazili smo u susret svima onima koji su tražili pomoć", kaže Radomirović.

Među slučajevima vraćanja uzbunjivača u Srbiji u poslednjih šest meseci, zabeležen je i prvi slučaj vraćanja na posao uzbunjivača koji radi u privatnoj firmi. Odluku je doneo Viši sud u Sremskoj Mitrovici u roku od 48 sati.

Izvor: Vebsajt RTS, Bojana Mlađenović, 09.01.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija