Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: UDRUżENJE NOVINARA SRBIJE POZIVA NA SPROVOđENJE ZAKONA I PRENOS KAPITALA BEZ NADOKNADE NA ZAPOSLENE U MEDIJIMA KOJI NISU PRODATI ILI ZA NJIH NIJE OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA PRODAJU


Udruženje novinara Srbije pozvalo je ministarstva privrede i kulture i informisanja da sprovedu Zakon o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 i 58/2015. dalje: Zakon) i prenesu ceo kapital bez nadoknade na zaposlene u medijima koji nisu prodati ili za njih nije objavljen javni poziv za prodaju.

UNS je u saopštenju naveo da ni posle tri meseca zaposleni u medijima kojima pripada kapital bez naknade to pravo ne mogu da ostvare zbog oklevanja odgovornih u Agenciji za privatizaciju da potpišu takvo rešenje.

UNS je u Agenciji za privatizaciju obavešten da, iako je Ministarstvo privrede uvelo nadzor nad radom Agencije zbog neuspešnog prenosa kapitala na zaposlene u RTV Vranje, ni ovo, ni Ministarstvo kulture i informisanja nisu naložili Agenciji da donese Rešenje o prenosu celokupnog kapitala na zaposlene bez naknade.

Dodaje da su novinari i medijski radnici postali taoci nepreciznih i nedorečenih zakonskih rešenja čije nejasnoće su ministarstva mogla da otklone izmenom Uredbe o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija ("Sl. glasnik RS", br. 65/2015), tako što bi se njom pojasnilo da se celokupan kapital prenosi na zaposlene bez naknade, a ne samo deo.

To udruženje takođe je navelo da su oba ministarstva mogla, a to nisu učinila, da traže i autentično tumačenje Zakona od Narodne skupštine kako bi Agencija dobila odrešene ruke da sprovede prenos kapitala bez naknade.

"UNS podseća da ministarstva kulture i informisanja i privrede nečinjenjem nanose štetu što može dovesti do gašenja i uništavanja velikog broja lokalnih medija, iako su prilikom donošenja Zakona predstavnici Ministarstva kulture i informisanja isticali da će kapital bez naknade na zaposlene biti prenet u svim medijima za koje se ne pojave kupci ili ne bude objavljen javni poziv za prodaju", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTS, 09.12.2015.
Naslov: Redakcija