Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RUDARSTVU I GEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA: JEDINICAMA LOKALNIH SAMOUPRAVA ODUZIMA SE MOGUćNOST IZDAVANJA ODREđENIH ODOBRENJA IZ OBLASTI OBAVLJANJA GEOLOšKIH ISTRAżIVANJA I EKSPLOATACIJE NEMETALIčNIH MINERALNIH SIROVINA. SVA ODOBRENJA IZDAJE MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE, ODNOSNO NADLEżNI POKRAJINSKI ORGAN KADA SE SIROVINE NALAZE NA PROSTORU POKRAJINE


Od scenarija od pre nekoliko godina, kada im je pred vratima bilo opasno vađenje rude nikla, opštine Trstenik, Užice i Aranđelovac - ponovo strepe. Novi Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima ("Sl. glasnik RS", br. 101/2015 - dalje: Zakon), oduzima pravo lokalnim samoupravama da odlučuju o tome koji investitor dobija dozvolu za geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina. Opštinari misle da resorno Ministarstvo na taj način "na mala" vrata pokušava da dozvoli da ulagači kopaju kancerogenu, toksičnu rudu.

U procesu vađenja mineralnih sirovina, opštinari su izgubili svoje mesto. Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik tvrdi da je, prema ranijem zakonskom okviru, bilo neophodno da lokalna samouprava da saglasnost, jer je i sama izdavala brojne dozvole, pre nego što bilo ko krene da istražuje područje.

- Okolina Trstenika je izrazito bogata niklom. Kada je "Srbija nikl" pre nekoliko godina pokušao na našoj teritoriji da kopa ovu rudu, mogli smo da se žalimo jer smo na vreme uočili njihove namere. Ovim Zakonom smo razvlašćeni. Tendenciozno je i da smo tužili "Srbija nikl" i tražili da im se ukine dozvola za istraživanje. Upravni sud je sredinom ove godine odbacio našu tužbu. To nam budi sumnju jer sada deluje da, samo ukoliko žele, mogu da počnu da nam kopaju ispred vrata.

Iz konsultantske rudarske kompanije "Teragold", koja je učestvovala i u izgradi Zakona, kažu da su oštine imale priliku da učestvuju u odlukama, ali da nisu imale sredstava. Među stotinak opština koje nisu na sebe mogle da preuzmu obavezu izdavanja odobrenja je i Aranđelovac. U ovoj lokalnoj samoupravi, međutim, nisu mogli da zaposle rudarskog inženjera u opštini - zbog odluke o zabrani zapošljavanja. Isti razlog navode i svi ostali opštinari.

- Svojevremeno smo na sednici Gradske skupštine jednoglasno odbacili mogućnost da na našoj teritoriji, a posebno na Mokroj gori, može da se eksploatiše nikl - kaže Tihomir Petrović, gradonačelnik Užica. 

Izvor: Vebsajt Novosti, M. L. Janković, 08.12.2015.
Naslov: Redakcija