Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PROFESIONALNOJ REHABILITACIJI I ZAPOŠLJAVANJU OSOBA SA INVALIDITETOM: NAREDNE GODINE STROżIJA KONTROLA POSLODAVACA U VEZI SA PRIMENOM ZAKONA


Pravna baza Paragraf Lex

Ministar za rad, zapošljavanje, borača i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavio je da će inspekcija rada od početka iduće godine jedan mesec u svom radu posvetiti kontroli poslodavaca kada je reč o poštovanju Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009 i 32/2013).

To, kako je objasnio, nije kaznena mera niti represija, već upozorenje i poruka poslodavcima da će inspekcija doći i ispitati da li je sve u skladu za zakonom i da li se poštuje zakonska obaveza i zapošljavaju osobe sa nekim oblikom invaliditeta i dodao da će Ministarstvo, ukoliko bude bilo potrebno pomoći i uputiti poslodavce kako mogu dodatno da obuče osobe sa invaliditetom da bi bili zaposleni na određenim mestima, kao i da će omogućiti dodatne edukacije i seminare.

Vulin je na skupu rekao i da će u toku sledeće godine biti doneti zakoni koji će se odnositi na upotrebu znakovnog jezika, kao na kretanje slepih i slabovidih osoba uz pomoć psa vodiča.

On je rekao i da je Ministarstvo spremno da učestvuje u promeni Porodičnog zakona  ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005 i 72/2011 - dr. zakon) u delu koji se odnosi na elemente oduzimanja i vraćanja radne sposobnosti, kako to ne bi išlo na štetu osoba sa invaliditetom.

Izvor: Tanjug, 9.12.2014.