Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAVNI SUD RS: Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina, a mandat osam sudija, koje su izabrali Narodna skupština Republike Srbije i predsednik Republike, ističe 12. decembra 2016. godine, dok je jednom sudiji prestala funkcija zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju. Iz Suda navode da ima dovoljno vremena za okončanje postupka izbora novih sudija


Ustavni sud do 12. decembra 2016. godine nesmetano radi u sastavu od 14 sudija, navode u tom sudu i ističu da ima dovoljno vremena za okončanje postupka izbora novih sudija.

Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina, a mandat osam sudija, koje su izabrali Narodna skupština Republike Srbije i predsednik Republike, ističe u decembru, dok je jednom sudiji prestala funkcija zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

U Ustavnom sudu rečeno je da, s obzirom na propisani postupak izbora sudija, preostalo vreme sasvim dovoljno da se sprovedu sve radnje u vezi s kandidovanjem i okončanjem postupka izbora, odnosno imenovanja novih sudija Ustavnog suda.

Kako kažu u Ustavnom sudu, predsednica suda Vesna Ilić Prelić je u zakonskom roku obavestila parlament i predsednika Srbije o isteku mandata devet sudija.

Navode da je Ilić Prelić pre isteka roka od šest meseci, koji je propisan Zakonom o Ustavnom sudu ("Sl. glasnik RS", br. 109/2007, 99/2011, 18/2013 - odluka US, 103/2015 i 40/2015 - dr. zakon), obavestila ovlašćene predlagače najpre o prestanku funkcije sudije Agneš Kartag Odri zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju, a potom i o predstojećem isteku vremena na koje je izabrano, odnosno imenovano, još osam sudija Ustavnog suda.

Pet sudija Ustavnog suda bira Narodna skupština, pet imenuje predsednik Republike, a pet opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda Srbije.

Narodna skupština bira pet sudija između 10 kandidata koje predloži predsednik Republike, predsednik imenuje pet sudija između 10 kandidata koje predloži parlament, a opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda imenuje pet sudija između 10 kandidata koje na zajedničkoj sednici predlože Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

Sudija Ustavnog suda se bira i imenuje među istaknutim pravnicima sa najmanje 40 godina života i 15 godina iskustva u pravnoj struci.

Jedno lice može biti birano ili imenovano za sudiju Ustavnog suda najviše dva puta.

U skladu sa Zakonom o Ustavnom sudu, predsednik Ustavnog suda dužan je da šest meseci pre isteka perioda od devet godina na koji je imenovan, odnosno izabran sudija Ustavnog suda, obavesti o tome ovlašćenog predlagača i Narodnu skupštinu.

U decembru mandat ističe Dragiši Slijepčeviću, Mariji Draškić, Bosi Nenadić i Predragu Ćetkoviću, koje je za sudije Ustavnog suda izabrala Narodna skupština Republike Srbije i Vesni Ilić-Prelić, Oliveri Vučić, Dragani M. Stojanovići i Katarini Manojlović-Andrić, koje je, na devetogodišnji mandat, imenovao predsednik Srbije.

Oni su na dužnost stupili 12. decembra 2007. godine.

Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Petar Petrović, izjavio je da očekuje da će parlament na vreme izabrati nove sudije Ustavnog suda, te da ne treba unapred brinuti da će doći do blokade najviše sudske instance.

Petrović je rekao da ima još nešto više od mesec dana da se završi procedura izbora novih sudija Ustavnog suda.

Po Ustavu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina, a mandat osam sudija, koje su izabrali Narodna skupština Republike Srbije i predsednik Republike, ističe u decembru.

Petrović smatra da ne bi smelo da se dogodi da Ustavni sud uđe u takozvanu blokadu rada, i da je siguran da će oni koji treba da vode računa o tome, pre svega predsednica Ustavnog suda i svi drugi organi, imati to u vidu, te da je siguran da će sudije biti izabrane.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 08.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija