Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Elektronske zdravstvene knjižice obaveza do 31. decembra 2016. godine. Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje navode da niko neće ostati bez zdravstvene usluge ni posle 1. januara, odnosno da će stare zdravstvene knjižice važiti do datuma do kog su i overene


Čipovane, elektronske zdravstvene knjižice trenutno ima samo trećina od oko sedam miliona osiguranika, a rok za zamenu starih ističe 31. decembra 2016. godine. Ministarstvo zdravlja još ne odgovara na pitanje hoće li rok biti produžen, ali zato iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) kažu da niko neće ostati bez zdravstvene usluge i posle 1. januara.

Ako je za dve godine tek dva miliona građana zamenilo stare knjižice, sada je svima jasno da preostalih pet miliona osiguranika, sve i da hoće, neće moći da dobije elektronske, jer rok ističe krajem 2016. godine.

U RFZO kažu da ni posle 1. januara niko neće ostati bez zdravstvene usluge, odnosno da će stare zdravstvene knjižice važiti do datuma do kog su i overene, a mnoge od njih važe i do aprila 2017. godine. Ipak, da bi rok za zamenu knjižica bio produžen, Ministarstvo zdravlja moraće da izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 107/2005, 109/2005 - ispr., 57/2011, 110/2012 - odluka US, 119/2012, 99/2014, 123/2014, 126/2014 - odluka US, 106/2015 i 10/2016 - dr. zakon).

Iako je u odgovoru Ministarstva zdravlja iz novembra 2015. godine Republički fond za zdravstveno osiguranje informisan da će rok za zamenu isprava zdravstvenog osiguranja biti produžen do 31. decembra 2017. godine, taj rok još nije produžen.

"Pa, logičan odgovor bi bio produženje roka, ali ja bih molila da građani poštujući rokove to završe, jer ćemo verovatno imati i malo veće gužve u našim nadležnim filijalama", kaže dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra zdravlja.

Do odlaska u istoriju zdravstvenih kartona, još smo daleko, jer i oni građani koji imaju elektronske knjižice ne mogu na pregled bez starih.

"Te nove knjižice, odnosno kartice zdravstvenog osiguranja su elektronske i trenutno na njima ne postoji mogućnost evidentiranja izabranog lekara, ni broja kartona kod izabranog lekara. Nošenje starih zdravstvenih knjižica je da bismo olakšali našim zdravstvenim radnicima pronalaženje zdravstvenih kartona, dok još važi Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva ("Sl. glasnik RS", br. 123/2014 i 106/2015)", objašnjava dr Aleksandra Cvetković, pomoćnica direktora Doma zdravlja Zemun.

Koliko se teško zdravstvene ustanove prilagođavaju novim tehnologijama svedoči i to što na čipovanim elektronskim knjižicama stoji zalepljen broj zdravstvenog kartona.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je da će zbog povećanog obima posla od ponedeljka, 10. oktobra 2016. godine, šalter sale Odeljenja za zdravstveno osiguranje Filijale Novi Sad raditi produženo do 18 časova.

U saopštenju se navodi da su zbog povećanog obima posla zbog izdavanja kartica zdravstvenog osiguranja već preduzete mere koje za cilj imaju smanjenje redova u filijalama i ispostavama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Radno vreme u ispostavama Novi Beograd i Zvezdara produženo je, pa tako osiguranici sada mogu zahteve za zamenu zdravstvenih knjižica podneti svakog radnog dana od 7.30 do 19.30 časova, ističe se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt N1 i Vlade Srbije, 06.10.2016.
Izvod iz vesti Naslov: Redakcija