Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU: Pravna lica i preduzetnici za privatno obezbeđenje, kao i oni koji su obrazovali unutrašnji oblik organizovanja obezbeđenja za sopstvene potrebe - samozaštitna delatnost, kao i fizička lica koja rade u privatnom sektoru bezbednosti, u obavezi su da steknu licencu za vršenje poslova privatnog obezbeđenja do 1. januara 2017. godine. Privredni subjekti koji do navedenog datuma ne dobiju odgovarajuću dozvolu, neće moći da obavljaju delatnost privatnog obezbeđenja, a korisnici usluga imaće obavezu da angažuju isključivo licencirane kompanije i preduzetnike


Krajnji rok za licenciranje preduzetnika u oblasti privatnog obezbeđenja je 1. januar 2017. godine. Privredna komora Srbije (PKS) apelovala je na sva pravna i fizička lica da se prijave na obuke za licence, pošto pomeranja termina neće biti. Oni koji do 1. januara 2017. godine ne dobiju odgovarajuću dozvolu, neće moći da se bave ovom delatnošću.

Korisnici usluga imaće obavezu da angažuju isključivo licencirane kompanije i preduzetnike.

- Trenutno sprovođenje obuka i licenciranja odvija se suviše sporo i broj prijavljenih kandidata je nedovoljan - kažu u Udruženju za uslužne delatnosti PKS. - Prema podacima MUP-a, stručni ispit do 30. septembra položilo je 8.550 polaznika, ali od toga je izdato samo 2.830 licenci, a svega njih 11 je dobilo licencu.

Procenjuje se da je u ovoj delatnosti angažovano oko 35.000 radnika, a nijedno pravno lice, odnosno javno preduzeće, koje samo obavlja delatnost obezbeđenja - samozaštita, do sada nije podnelo prijavu, kako za obuku za zaposlene, tako i prijavu za sticanje licence za pravno lice.

- To u praksi znači da nijedno preduzeće koje ima ovakav vid zaštite, neće moći da radi na ovaj način, jer nije ispunilo obaveze definisane Zakonom o privatnom obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2013 i 42/2015) - navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 06.10.2016.
Naslov: Redakcija