Zastava Bosne i Hercegovine

NICIJATIVA ZA IZMENE ZAKONA O ZAŠTITI I ODRŽIVOM KORIŠĆENJU RIBLJEG FONDA: Ribolovački savez Vojvodine pokrenuo je peticiju za ukidanje privrednog ribolova na domaćim rekama


Ribolovački savez Vojvodine pokrenuo je peticiju za ukidanje privrednog ribolova na domaćim rekama. Na ovo su se odlučili zbog sve većeg uništavanja reka u Srbiji i sve manjeg ribljeg fonda. Do sada su prikupili skoro 4.000 potpisa, a kako kaže predsednik saveza, Dušan Jovanović, ribolovci i dalje čekaju odgovor iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kada će biti primljeni na sastanak na kome će peticiju predati. Ribolovci traže hitnu izmenu Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014), kojom bi se ukinulo postojanje privrednog ribolova na rekama Srbije.

"Peticija je spremna da se preda, mi smo Ministarstvu uputili dopis šta zahtevamo, odnosno da želimo da se sastanemo sa ministrom, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor. Najpre su bili izbori, pa sastavljanje Vlade, pa godišnji odmori. Pretpostavljam da sada svi rade, ali mi i dalje čekamo nekakav odgovor. Pitanje je da li će ministar uopšte naći za shodno da nas primi i sasluša", navodi Jovanović.

Kada je reč o Dunavu, on ističe da je tu stanje veoma loše, te da se riba konstantno eksploatiše. Prema Jovanovićevim rečima, privredni ribolov uništava fond, ali tu je i sportski ribolov.

"I to bi trebalo da se menja, ne mora nužno ulov biti pet kilograma, neka bude tri. Privredni ribolovci zakupe nekoliko mreža, ali uglavnom koriste više. Tu treba ribočuvarske službe da reaguju. Reke moraju da se oporave, uništavaju se već 30 godina, i ne možemo očekivati da će se stanje poboljšati preko noći. Nažalost, tendencija da će biti bolje još uvek nema. Registrovanih ribolovaca u Srbiji ima desetine hiljada, dok je privrednih ribolovaca možda nekoliko stotina, mislim da je veoma bitno šta kažu obični ribolovci, koji vide šta se događa", objašnjava Jovanović.

Dozvole privrednim ribolovcima izdaju "Vojvodina vode", a kako je rečeno za sada postoji petnaest ribolovaca koji su postali privrednici. Oni plaćaju svoju dozvolu i određeni broj mreža koji se obeležavaju. Sve ono što nema potrebnu markicu bude zaplenjeno i smatra se krivolovom.

Inače u Ribolovačkom savezu Vojvodine ističu da je ova vrsta ribolova u većini evropskim zemalja zabranjena.

"Bez zakona koji će da utegnu trenutno stanje na našim rekama ništa se neće promeniti na bolje. Prvi korak ka sprečavanju devastacije ribljeg fonda, pogotovo u Novom Sadu, nije napravljen i ja za sada ne vidim nikakvu dobru volju da se nešto povodom toga uradi u skorijoj budućnosti", zaključuje Jovanović.

Pokretači peticije zahtevaju hitnu izmenu Zakona kojom bi se ukinulo postojanje privrednog ribolova na rekama u Srbiji. Kako navode, time bi se pridružili većini evropskih zemalja i kojima ovakva odluka već postoji. Jovanović dodaje da je riblji fond potpuno devastiran, te da su toj slici umnogome doprineli privredni ribolovci.

Pored kolega privatnika, ribolovci smatraju da riblji fond umnogome oštećuju i ribokradice, kojih je sve više i postaju sve opasniji.

Izvor: Vebsajt 021, Zoran Strika, 07.10.2016.
Naslov: Redakcija