Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U pripremi Zakon o dečjem ombudsmanu


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kaže da je prošle godine bilo 6.520 prijava za nasilje nad decom, te da će to Ministarstvo uskoro predložiti Zakon o dečjem ombudsmanu, kako bi se zaštita dece podigla na najviši nivo.

Pojašnjava da najveći broj prijava, čak 98 odsto, dolazi zbog nasilja u biološkim porodicama, gde bi deca morala da budu zaštićena, srećna i zadovoljna.

Kako kaže najizraženije je bilo zanemarivanje dece i za to je stiglo 2.890 prijava, zatim fizičko nasilje, ekonomsko nasilje, seksualno nasilje, psihološko nasilje.

"Dugujemo našoj deci zaštitu, dugujemo im da se država i čitavo društvo više angažuju na njihovoj zaštiti", rekao je ministar.

Ministarstvo će, dodaje, izaći pred javnost sa predlogom zakona o dečjem ombudsmanu, kako bi zaštitu deteta podigli na najviši mogući, svetski nivo.

"Ne samo što to dugujemo našim međunarodnim obavezama, već zato što to na prvom mestu dugujemo našoj deci", rekao je ministar i podsetio da je prošle godine iz porodice zbog nasilja izdvojeno je 338 dece.

Brojke su velike i kako kaže, mora se učiniti sve da se one smanje i da se nasilje prepoznaje, da deca budu zaštićena, a da nasilnik kažnjen i onemogućen da ikada više taj užas nad detetom ponovi.

Izvor: Vebsajt RTV, 07.10.2016.
Naslov: Redakcija