Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNO-PRIVATNOM PARTNERSTVU I KONCESIJAMA: NEOPHODNOST IZMENA ZAKONA ZBOG SKROMNIH EFEKATA U DOSADAšNJOJ PRIMENI


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ukazala je na neophodnost izmena Zakona o javno-privatnim partnerstvima i koncesijama, s obzirom na to da je od donošenja tog zakona 2011. godine odobreno svega 16 projekata vrednih približno 140 miliona evra.

Mihajlović je na okruglom stolu "Javno-privatno partnerstvo i modaliteti integralnog upravljanja otpadom" objasnila da pomenuti zakon mora jednim delom da se dopuni jer je interes Srbije, koja više ne može da se zadužuje uzimanjem kredita, da se kao model finansiranja najviše koriste javno-privatna partnerstva.

Potpredsednik Vlade je navela da taj zakon mora da bude savremen, kako bi projekti mogli brže da se realizuju, i dodala da Ministarstvo privrede i Ministarstvo finansija pokreću izmenu tog dokumenta.

Ona je podsetila na to da je Komisija Vlade Srbije za javno-privatna partnerstva od 2011. godine odobrila 16 projekata, što je veoma mali broj, uz ocenu da bi taj model finansiranja trebalo da bude dominantan za lokalne samouprave.

Vlada Srbije je pre godinu i po dana objavila javni poziv potencijalnim investitorima za izgradnju malih hidrocentrala širom Srbije, ukazala je Mihajlović i dodala da je bilo dosta zainteresovanih opština i investitora za javno-privatna partnerstva, sa kojima su nakon toga potpisivani memorandumi.

I pored toga, kako je istakla, ništa od projekata nije realizovano jer su predstavnici lokalnih samouprava govorili da nemaju obučene ljude i da im je jednostavnije da naplate naknadu za korišćenje vode, umesto da ulaze u proces javno-privatnog partnerstva.

Okrugli sto "Javno-privatno partnerstvo i modaliteti integralnog upravljanja otpadom" održan je na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 9.10.2014.