Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ZADRUGAMA: BROJ ZADRUGARA POTREBNIH ZA OSNIVANJE ZADRUGA BIćE MANJI, A ZADRUGE SA MALIM BROJEM ZADRUGARA NEćE MORATI DA IMAJU UPRAVNI I NADZORNI ODBOR VEć SAMO SKUPšTINU. ZADUGE SU OSLOBOđENE OSNIVANJA OBAVEZNOG REZERVNOG FONDA I PROPISUJU SE POSLOVI ZADRUżNOG SAVEZA


Nacrt zakona o zadrugama (dalje: Nacrt zakona) će u formi Predloga zakona u skupštinsku proceduru ući u oktobru 2015. godine. Ovaj propis će podstaći otvaranje novih, ali i razvoj "starih" zadruga sa društvenom imovinom.

Tokom javne rasprave o Nacrtu zakona, u Nišu, 8 septembra 2015. godine, pomoćnica ministra privrede, Katarina Obradović Jovanović, rekla je da je donošenje Zakona o zadrugama važan korak za njihovo oživljvanje i da će tim propisom biti uređeno pitanje društvene imovine.

Prema njenim rečima, novi Zakon pojednostaviće osnivanje i upravljanje zadrugama. Broj zadrugara potrebnih za osnivanje zadruga biće manji, a zadruge sa malim brojem zadrugara neće morati da imaju Upravni i Nadzorni odbor već samo Skupštinu.

Novi zakon će rešiti pitanje društvene svojine u "starim" zadrugama, u skladu sa zahtevima zadrugara. Nacrtom zakona je predviđeno da se zadrugama koje su stekle svoju imovinu omogući da je upišu kao zadružnu svojinu.

Tokom javne rasprave u Novom Sadu, 4. septembra 2015. godine navedeno je da su u Srbiji poljoprivredna gazdinstva mala i raspolažu sa svega 5,4 hektara zemljišta. Nacrtom zakona je način osnivanja zadruga pojednostavljen, a zadrugarima je omogućeno da imaju po jedan ulog (jedan ulog - jedan glas). Zaduge su oslobođene osnivanja obaveznog rezervnog fonda i propisuju se poslovi zadružnog saveza.

Poljoprivredni proizvođači će udruživanjem postići bolju cenu pri nabavci repromaterijala, a moći će i lakše da dođu do kupaca, jer će, udruženi, moći da ponude veće količine proizvoda.

Razvoj zadrugarstva će omogućiti razvijanje sistema prerade i zadrugama, čime će se uticati na poboljšanje izvozne strukture, u kojoj sada dominiraju neprerađeni poljoprivredni proizvodi.

Oživljavanje zadrugarstva je bitno za razvoj sela, a mali poljoprivredni proizvođači će kroz udruživanje moći svojim proizvodima da budu konkurentniji u otvorenoj tržišnoj utakmici.

U Srbiji je trenutno registrovano 4.107 zadruga, a od toga je aktivno 2.236. Najviše je zemljoradničkih zadruga kojih je 2.838, a aktivne su 1.502 zadruge.

Na području Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga trenutno je registrovano oko 150 zadruga.

Naredna javna rasprava o Nacrtu zakona o zadrugama biće održana u Beogradu, 22. septembra 2015. godine, u 11 časova, u Zadružnom savezu Srbije (Velika sala), Makedonska 21.

Nacrt zakona o zadrugama možete pogledati ovde.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo privrede, 09.09.2015.