Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA: AGENCIJA ZA PRIVATIZACIJU DA PREISPITA ODLUKU U SLUčAJU RTV VRANJE, KOJU MINISTARSTVO SMATRA NEUTEMELJENOM I PRAVNO NEODRżIVOM


Ministarstvo kulture i informisanja zahteva od Agencije za privatizaciju da, bez odlaganja, preispita svoju odluku o privatizaciji Javnog preduzeća RTV Vranje, koju smatra neutemeljenom i pravno neodrživom, saopštilo je Ministarstvo.

Dosledno poštovanje Zakona o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 i 58/2015 - dalje: Zakon) preduslov je za uspešan završetak medijskih reformi i usklađivanje medijske sfere sa evropskim standardima.

S obzirom na to da Javni poziv za prodaju RTV Vranje nije objavljen u naznačenom roku, Ministarstvo kulture i informisanja ne vidi nijedan razlog zašto bi se ignorisao Zakon i time zaposlenima u RTV Vranje uskratila zakonom garantovana prava, navodi se u dopisu.

Ministarstvo kulture i informisanja ističe da su sloboda medija i zaštita prava novinara i zaposlenih u medijima temeljni principi na kojima počiva novo medijsko zakonodavstvo, doneto u skladu sa standardima Evropske unije i načelom vladavine prava u sferi medija.

Ministarstvo insistira na celovitom i doslednom sprovođenju seta medijskih zakona i još jednom poziva sve učesnike u procesu privatizacije medija da svoje odluke usklade sa zakonskim odredbama kojima se reguliše medijska sfera.

Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa Ministarstvom privrede, nastaviće da sprovodi proces povlačenja države iz vlasništva u medijima i neće dozvoliti nikakve izuzetke, niti da medijske reforme budu ugrožene.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo kulture i informisanja, 09.09.2015.