Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OBAVEZA USAGLAŠAVANJA ZAKONA O KONTROLI DUVANA SA NOVOM DIREKTIVOM EVROPSKE UNIJE


Pomoćnik ministra zdravlja u Vladi Republike Srbije za međunarodnu saradnju i EU integracije Predrag Sazdanović podsetio je na to da Srbija ima obavezu da u naredne dve godine usaglasi zakone o kontroli duvana sa novom, znatno strožom direktivom Evropske unije.

Sazdanović je na konferenciji za novinare povodom održavanja radionice za predstavnike Vlade Srbije u okviru implementacije projekta "Unapređenje kontrole duvana u Republici Srbiji" istakao da su aktivnosti na tom planu već počele.

Evropska komisija je, kako je dodao, izabrala Nacionalni institut za zdravlje i socijalnu zaštitu Finske da bude partner Vlade Srbije u pomenutom projektu.

On je ukazao na to da od maja 2014. godine postoji sveobuhvatan zakon u Evropskom parlamentu u Strazburu koji podrazumeva novu direktivu o kontroli duvana, i objasnio da su precizirane obaveze svih članica EU i zemalja kandidata da svoje zakone u roku od dve godine usaglase sa ovom direktivom.

Pomoćnik ministra je napomenuo da je kontrola duvana deo Poglavlja 28 u pregovorima o pristupanju EU, zbog čega je za Srbiju neophodno da pravno reguliše i kontroliše upotrebu duvana na način koji je usaglašen sa novom direktivom EU.

Predstavnik Nacionalnog instituta za zdravlje i socijalnu zaštitu Finske doktor Petar Puska poručio je da će ta institucija pomoći vlastima u Srbiji u sprovođenju projekta unapređenja kontrole duvana.

Puska je upozorio na to da je duvan najveći pojedinačni problem po javno zdravlje, uz ocenu da je Srbija mnogo postigla na planu kontrole u toj oblasti, ali da upotreba duvana i dalje predstavlja ozbiljan izazov.

Prema njegovim rečima, treba raditi na boljoj primeni Okvirne konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, kao i na sprovođenju nove direktive EU, sa ciljem da se unapredi zdravlje stanovništva.

Predstavnik Nacionalnog instituta za zdravlje i socijalnu zaštitu Finske doktor Antero Heloma podsetio je na to da je Srbija donela zakone iz domena kontrole duvana, ali i ocenio da njihova primena nije na zadovoljavajućem nivou.

Heloma je kao primer naveo da bi bila neophodna puna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima.

On je izneo predlog da Srbija ovu oblast uredi jednim zakonom, koji bi objedinio tri postojeća, a to su Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, Zakon o duvanu i Zakon o oglašavanju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 9.9.2014.