Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKON O PRIVATIZACIJI FLEKSIBILNIJI OD PRETHODNOG


Vršilac dužnosti direktora Agencije za privatizaciju Marijana Radovanović izjavila je danas da će u decembru biti objavljeni pozivi za prodaju pojedinačnih preduzeća.

Prethodno je 15. avgusta Agencija za privatizaciju raspisala poziv za privatizaciju 502 preduzeća.

Poziv je oročen do 15. septembra, ali će proces privatizacije biti nastavljen i posle toga, rečeno je danas na sednici skupštinskog Odbora za privredu.

Radovanović, koja je prisustvovala sednici, objasnila je da će Agencija do 29.oktobra ministarstvu privrede dostaviti predloge modela i metoda privatizacije koje će mesec dana posle toga doneti konačne odluke.

"Odluke o strateškom partnerstvu donosi Vlada Srbije", rekla je Radovanović i dodala da će od decembra moći da se ide u javnu objavu poziva za pojedinačna preduzeća.

Prema njenim rečima, u prethodne tri nedelje održano je 150 sastanaka sa najbitnijim preduzećima koja treba da se privatizuju jer je Agencija želela da čuje i rukovodstvo i sindikate kako oni vide sebe u svetlu novog zakon o privatizaciji, kao i kako bi se predložili odgovarajući modeli prodaje.

"Do 15. septembra se prikupljaju pisma o zaintresovanosti koja su glavna smernica, preduzeća imaju zakonsku obavezu da 45 dana od objave javnog poziva dostave procene imovine kapitala, a to je do 29.septembra", precizirala je ona.

Ona je navela i da su o javnom pozivu bila obaveštena sva konzularna odeljenja, investicione banke, konsultantske kuće kako bi što više animirali investitore.

"Možda smo nekada odbijali investitore jer nismo imali fleksibilna rešenja, a oni nisu bili zainteresovani po tom tadašnjem konceptu da učestvuju", kazala je ona ukazujući da je novi zakon o privatizaciji fleksibilniji od prethodnog.

Izvor: