Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA JOŠ UVEK NIJE RATIFIKOVALA EVROPSKU KONVENCIJU ZA NAKNADU ŠTETE ŽRTVAMA KRIVIČNIH DELA SA ELEMENTIMA NASILJA


Srbija još uvek nije ratifikovala Evropsku konvenciju za naknadu štete žrtvama krivičnih dela sa elementima nasilja.

Iz tog razloga je 37 nevladinih organizacija potpisalo inicijativu za ratifikaciju ovog dokumenta, predalo je nadležnim institucijama i zatražilo da se usvoji adekvatno zakonsko ili drugo rešenje koje će osigurati postojanje delotvornog mehanizma putem koga će država, u duhu odredaba Konvencije, ispuniti svoju obavezu u vezi sa obezbeđivanjem kompenzacije i pristupu pravdi za žrtve.

Vanja Macanović, advokatica Autonomnog ženskog centra, koji je jedan od potpisnika inicijative, kaže za Danas da očekuje da će se Konvencija uskoro naći pred Narodnom skupštinom, budući da ovaj dokument predstavlja deo pravne tekovine Evropske unije, sa kojom Srbija, u procesu pristupanja, treba da uskladi svoje zakonodavstvo.

  • Šta ćemo ratifikovanjem Konvencije dobiti kao država?

- Države koje su do sada ratifikovale ovu konvenciju na taj način su preuzele odgovornost i obavezu da žrtvama nasilnih krivičnih dela priznaju pravo na naknadu štete koju isplaćuje država iz posebnog fonda, radi podmirenja troškova njihovog lečenja, bolovanja, oporavka... Na ovaj način se ne bi uskratilo pravo žrtvama da ostvare pravo na mnogo veći iznos naknade štete od učinioca krivičnog dela za koju moraju da čekaju do okončanja sudskih postupaka.

  • Zašto do sada ovo pitanje nije rešeno?

- Položaj žrtava krivičnih dela, a posebno žrtava nasilnih krivičnih dela u Srbiji je veoma loš i ni država ni državni organi ne čine dovoljno kako bi generalno unapredili prava žrtava u krivičnim postupcima. Iako Autonomni ženski centar već godinama predlaže izmene Zakonika o krivičnom postupku u delu koji se tiče prava žrtava, Ministarstvo pravde i dalje nema sluha da takve izmene usvoji. 

Izvor: http://www.danas.rs/, Boban Karović