Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT IZMENA I DOPUNA ZAKONA O AUTORSKIM I SRODNIM PRAVIMA: JAVNO SLUšANJE O AUTORSKIM I SRODNIM PRAVIMA U NARODNOJ SKUPšTINI 14. JULA


Povodom nacrta izmena i dopuna Zakona o autorskim i srodnim pravima, koji bi uskoro trebalo da uđe u skupštinsku proceduru, u ponedeljak, 14. jula, u Maloj sali Narodne skupštine biće održano javno slušanje na temu „Autorsko pravo i kolektivno ostvarivanje autorskih i srodnih prava dramskih, filmskih i televizijskih umetnika i interpretatora“.

O izmenama ovog zakona koji bi pomogao rešavanju materijalnog statusa glumaca, reditelja i drugih dramskih, filmskih i televizijskih umetnika i interpretatora, kao što je već regulisano za muzičare, razgovaraće predstavnici ministarstava kulture i prosvete, Zavoda za intelektualnu svojinu, kao i članovi umetničkih i autorskih udruženja.

Prema rečima Srđana Dragojevića, reditelja i člana skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, ovo javno slušanje je izuzetno važno, budući da su autori i interpretatori već godinama uskraćeni u ostvarivanju svojih prava.

- Oni već godinama ne dobijaju nikakvu nadoknadu za reprize programa na televizijama. Muzičari su to rešili pre skoro tri decenije, a sada, kada usklađujemo naše zakone sa evropskim, pravi je trenutak da to regulišemo i za oblast filma i televizije - kaže Dragojević za Danas.

Kako smatra reditelj, domaći program uvek ima najveću gledanost.

- Nije u redu da samo pojedini vlasnici velikih frekvencija ubiraju profit od marketinga.

On objašnjava da će na sastanku u ponedeljak učestvovati predstavnici svih glumačkih i filmskih udruženja, kao i predstavnici Zavoda za intelektualnu svojinu, ali i ministarstava kulture i prosvete.

- Nadamo se da će se što više strana uključiti u ovaj razgovor, kako bi napravili izmene u zakonu koje više ne bi dovodile do sličnih situacija.

Udruženje filmskih umetnika trenutno samo čeka na licencu i pečat Zavoda za zaštitu intelektualne svojine, koji će omogućiti formiranje organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava.

Naša ideja je da se filmski autori udruže po ugledu na Sokoj, te da u saradnji sa ovom muzičkom organizacijom prate rad televizija i vrše naplatu svojih autorskih prava. Verujem da će i glumačka udruženja uskoro učiniti isti korak - zaključuje Dragojević. 

Izvor: www.danas.rs, M. K.