Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REPUBLIČKI FOND ZA ZDRAVSTVENO OSIGIRANJE: VANTELESNA OPLODNJA I U PRIVATNIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA


Osigurana lica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) će od 9. juna 2016. godine ponovo imati mogućnost da se prilikom izlaska na lekarsku komisiju filijale opredele da proces VTO (prvi i drugi pokušaj) o trošku RFZO obave u državnoj ustanovi (KC Srbije, KC Vojvodine, GAK Narodni front, KC Niš i OB Valjevo) ili u jednoj od 11 privatnih ustanova sa kojima Republički fond ima zaključen ugovor.

Mogućnost da se ponovo opredele imaće i sva osigurana lica koja su izlazila na lekarsku komisiju u periodu od 27. maja do 08. juna 2016. godine, a nisu mogla da biraju privatnu ustanovu zbog ispunjenosti broja u istim.

Osigurana lica su mogla da se opredeljuju i za jednu od 11 privatnih ustanova, sve do 26. maja 2016. godine, kada je ispunjen broj od 500 usluga za koje je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" dao mišljenje o opravdanosti upućivanja.

Kako je u toku maja meseca GAK "Narodni front" dostavio obaveštenje Republičkom fondu da zbog renoviranja možda neće biti u mogućnosti da izvrši plan rada za 2016. godinu koji se odnosi na usluge VTO, Republički fond se obratio Institutu za javno zdravlje radi dobijanja mišljenja da li će postojeći kapaciteti u državnim ustanovama biti dovoljni za pružanje usluga VTO do kraja 2016. godine.

Institut za javno zdravlje je dao pozitivno mišljenje za dodatni broj usluga u privatnim ustanovama i Republički fond je preduzeo aktivnosti kako bi se bez odlaganja osiguranim licima omogućilo da se, pored državnih ustanova (KC Srbije, KC Vojvodine, GAK Narodni front, KC Niš i OB Valjevo) opredeljuju i za jednu od 11 privatnih ustanova.

Republički fond je na ovaj način obezbedio dovoljno kapaciteta za pružanje usluge VTO do kraja 2016. godine.

Izvor: Vebsajt Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, 09.06.2016.
Naslov: Redakcija