Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O USLOVIMA I NAČINU DODELE I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA PODSTICANJE UNAPREĐENJA ORGANIZOVANOG TURISTIČKOG PROMETA STRANIH TURISTA NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE: MINISTARSTVO TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA NAVODI DA AKCIJA PODSTICAJA DOMAćIM TURISTIčKIM AGENCIJAMA ZA DOVOđENJE STRANIH TURISTA NIJE DALA żELJENE EFEKTE. OPREDELJENA SREDSTVA U IZNOSU OD MILION EVRA BIćE VRAćENA U REPUBLIčKI BUDżET


Turističke agencije se protive odluci ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasima Ljajića, da povuče novac namenjen dovođenju gostiju iz inostranstva. Uredbom o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa stranih turista na teritoriji republike srbije ("Sl. glasnik RS", br. 3/2016) predviđeno jeda se za svakog stranca, u zavisnosti od broja noćenja, plaća od deset do 15 evra, ali je stiglo svega nekoliko zahteva, od kojih nijedan nije odobren, pa u budžetu stoji milion evra namenjenih za ove podsticaje.

Agencije i zaposleni u njima misle da je ovakva odluka ministra preuranjena, jer je novac odskora na raspolaganju. Ministar ne misli tako i tvrdi da akcija podsticaja domaćim turističkim agencijama za dovođenje stranih turista nije dala željene efekte, jer one nisu pokazale interesovanje za to i nisu dostavile kompletnu dokumentaciju. Tako će opredeljena sredstva biti vraćena u republički budžet.

- Imali smo samo tri ili četiri zahteva, ali oni nisu realizovani zbog nekompletne dokumentacije - kaže Ljajić. - Treba videti da li se radi o tome da agencije strane turiste dovode na crno ili se uopšte time ne bave.

S druge strane, agencije kažu da je papirologija preobimna, ali se nadaju da ministar neće odustati od ovog podsticaja.

- Spremamo dokumentaciju za četiri grupe i izuzetno smo zainteresovani za ove podsticaje. Samo preko nas godišnje dođe od dve do pet hiljada stranih turista. Malo vremena nam je dato, a sezona tek počinje. Ništa nije ni previše zahtevno papirološki, bar za onog ko radi dobro i ispravno. Novac bi trebalo da dobijemo retroaktivno, tek kada grupa ode - kažu u jednoj od agencija.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Subin, 08.06.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija