Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PLATAMA U DRżAVNIM ORGANIMA I JAVNIM SLUżBAMA ćE UćI U SKUPšTINSKU PROCEDURU DO JESENI - TROšKOVI ZAPOSLENIH U ODNOSU NA BDP SU MEđU NAJVIšIMA U POREđENJU SA DRUGIM ZEMLJAMA


Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički, izjavila je da očekuje da će Zakon o platama u državnim organima i javnim službama do jeseni ući u skupštinsku proceduru.

Cilj tog Zakona je da se poslovi koji se plaćaju standardizuju i bolje opišu, jer je "trenutno zbog loših opisa poslova država jako skupa".

"Novi Zakon o platama staviće pod kontrolu nepotrebne troškove bez daljeg smanjenja plata",rekla je ministarka.

Pored zakona o platama, kako je dodala, od velikog značaja za uređivanje države jeste i nedavno usvojeni Zakon o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015).

Prema njenim rečima, istraživanja su pokazala da u Srbiji broj zaposlenih u odnosu na broj stanovnika nije prevelik, ali da je loš raspored i struktura zaposlenih u javnom sektoru pogrešna i da su troškovi preveliki.

- U javnom sektoru neretko imamo duplirane funkcije, viškove nekih kadrova, a sa druge strane manjkove zaposlenih na pojedinim mestima. Troškovi zaposlenih u odnosu na BDP su među najvišima u poređenju sa drugim zemljama- ocenila je Udovički.

Kao najbolji prmer, Udovički je navela zdravstvo, čiji su ukupni troškovi u odnosu na BDP veoma visoki i iznose 10,6 odsto BDP-a, a sa druge strane, kako je ukazala u ovom sektoru postoji veliki nedostatak lekara, što znači da je problem u strukturi. 

Izvor: Vebsajt Blic, 09.06.2015.