Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKON O AGENCIJI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: BOLJA KONTROLU IMOVINE I PRIHODA FUNKCIONERA, OBAVLJANJE VIšE FUNKCIJA SAMO AKO JE TO PROPISANO DRUGIM ZAKONOM


Agencija za borbu protiv korupcije predložila je da se u novom Zakonu o agenciji za borbu protiv korupcije propiše jasno pravilo: jedan funkcioner, jedna funkcija. Na taj način bi se stalo na kraj gomilanju pozicija. Od ovog pravila izuzetak bi bili samo oni koje neki drugi zakon obavezuje da budu na dve ili više funkcija ili koje su građani izabrali neposredno, ali pod uslovom da se to ne protivi Ustavu.

Direktorka Agencije, Tatjana Babić, napominje da je rok za donošenje novih pravila istekao, a da je novi "datum" treći kvartal ove godine: "Ovaj zakon treba da ojača nezavisnost institucije, da uvede mehanizme za efikasniju kontrolu imovine i prihoda funkcionera i pooštri sankcije za nepoštovanje zakona."

Ona dodaje da "otvorenih pritisaka" na Agenciju nema, ali da je način na koji pojedini funkcioneri komentarišu postupke i odluke Agencije - neprimeren, pa se može smatrati pokušajem diskreditovanja rada ove nezavisne institucije.

Povodom žalbi funkcionera da se baza podataka o imovinskim kartama ne ažurira često, Babićeva je navela da Agencija radi sa ograničenim ljudskim i IT resursima, pa se prioritet u ažuriranju daje funkcionerima na republičkom i pokrajinskom nivou vlasti. "Sa druge strane, i sami izveštaji funkcionera su neretko formalno i tehnički neispravni. Takođe, Agencija ne može da menja podatke u izveštajima funkcionera po službenoj dužnosti, već je neophodno da nas oni sami obaveste o promenama."

Izvor: Vebsajt Večernje novosti, 08.06.2015.