Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI NA IZGRADNJI PRVOG INTERMODALNOG TERMINALA SA LOGISTIčKIM CENTROM: PROJEKAT INTERMODALNOG TRANSPORTA POVEćAćE KONKURENTNOST I TRANSPORT ROBE I SMANJITI LOGISTIčKE TROšKOVE


Protokol o saradnji na izgradnji prvog intermodalnog terminala sa logističkim centrom u Srbiji, kojim se povezuje drumski i železnički prevoz robnih kontejnera, potpisan je 9. juna 2015. godine u Beogradu.

Protokol o izgradnji terminala koji će smanjiti troškove prevoza robe i privući investitore, potpisali su ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda, Siniša Mali i direktor Direkcije za građevinsko zemljište, Branislav Popović.

Terminal i logistički centar će zauzimati 163 hektara, od čega će na 13 hektara biti sam terminal kapaciteta 80.000 kontejnera. Radovi će početi 2016. godine, a planirano je da budu završeni u roku od dve godine.

Vrednost investicije od 20 miliona evra će se finansirati bespovratnim sredstavima iz IPA fonda za 2016. i 2017. godine, a biće raspisan javni poziv za projektovanje i izgradnju.

Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, naveo je da će gradske vlasti do kraja juna meseca usvojiti plan detaljne regulacije, a do kraja septembra i proces eksproprijacije zemljišta, kako bi izgradnja počela 2016. godine. 

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 09.06.2015.