Zastava Bosne i Hercegovine

IZMENE ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAćAJA NA PUTEVIMA: ZAšTITNA MERA ODUZIMANJA VOZILA ODNOSIćE SE NA ONE KOJI VOZE U STANJU POTPUNE ALKOHOLISANOSTI, BEZ POLOżENOG VOZAčKOG ISPITA ILI ODBIJU DA SE PODVRGNU ALKOTESTIRANJU


Predloženim izmenama Zakona o bezbednosti u saobraćaju vozačima koji upravljaju vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, odnosno imaju više od dva promila alkohola u krvi, vozilo će biti oduzeto. Ova zaštitna mera oduzimanja vozila će se odnositi i na one koji voze bez položenog vozačkog ispita ili odbiju da se podvrgnu alkotestiranju, najavio je načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.

"Želimo da čujemo i sudije za prekršaje o njihovom stavu po pitanju sprovođenja te zaštitne mere", navodi Rebić.

On tvrdi da izmene zakona imaju za cilj da unaprede efikasnost vođenja prekršajnog postupka i da sankcijama i novim rešenjima odvraćaju od činjenja prekršaja. Izmenama se predviđaju i "efikasniji mehanizmi" na otkrivanju prekršaja putem video nadzora.

Osim toga, u pripremi je i predlog Izmena zakona o prekršajima koji, kako je rekao, treba da napravi bolji sistem za dovođenje lica koja izbegavaju odazivanje sudu za prekršaje, i na taj način "otežu" prekršajni postupak i prave dodatne troškove državi.

On naglašava da aktivnosti saobraćajne policije čine sam prvi deo procesuiranja, dok drugi predstavljaju sudije za prekršaje, koje bi svojim presudama trebalo da potvrde rad saobraćajaca.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, Milan Marinović, predložio je da se sporazumom o priznavanju prekršaja obuhvate i oni prekršaji za koji je propisana zabrana upravljanja motornim vozilom.

"Suštinski, to ne bi trebalo da bude sporno, tumačeći sadašnje odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US i 55/2014) i Zakona o prekršajima ("Sl. glasnik RS", br. 65/2013), ali bi bila dobro da se precizira da se i na takve prekršaje, kojih nije mali broj, može primeniti institut sporazuma o priznanju prekršaja",rekao je Marinović.

On je naglasio da je do sada u Srbiji sklopljeno više hiljada takvih sporazuma, od čega se 80 odsto sporazuma između prekršilaca i Saobraćajne policije odnosi na prekoračenje brzine u naseljenom mestu za 21 do 50 kilometara na čas.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 09.06.2015.