Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U NARODNOJ SKUPŠTINI RS OBRAZLOŽEN PREDLOG ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA I IZMENE I DOPUNE ZAKONA O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da se najvažnija novina u Predlogu zakona o zaštiti potrošača odnosi na ukidanje sudskih taksi za potrošačke sporove čija je vrednost manja od 500.000 dinara.

Ljajić je, obrazlažući predloženi zakon u Skupštini Srbije, objasnio da će na ovaj način potrošači biti podstaknuti da se izbore za svoja prava i sudskim putem, što do sada nije bio slučaj jer su sudske takse bile visoke.

Ovim dokumentom, kako je naveo, predviđeno je i formiranje nacionalnog registra potrošačkih prigovora koji će prikupljati sve informacije o prigovorima i rešenim potrošačkim sporovima.

Prema njegovim rečima, među novinama jeste i to da se tržišnoj inspekciji vraćaju određena ovlašćenja koja podrazumevaju izricanje novčanih sankcija.

Novi zakon o zaštiti potrošača biće četvrti od 2002. godine, što potvrđuje da je reč o dinamičnoj oblasti, naveo je on, uz ocenu da je zakon iz 2011. godine pružio sasvim zadovoljavajući okvir zaštite, ali da je praksa pokazala da je u mnogim delovima bio neprimenljiv.

Prema predloženom zakonskom rešenju, potrošač može da odustane od kupovine na daljinu ukoliko to želi, rok za reklamacije se skraćuje sa 15 na osam dana, dok je rok za isporuku robe 30 dana, precizirao je Ljajić.

Takođe, kako je dodao, potrošači koji imaju primedbu na kupljenu robu moći će šest meseci posle kupovine da traže povraćaj novca, zamenu ili popravku, a povraćaj novca biće u roku od 30 dana.

Ljajić je obrazložio i izmene i dopune Zakona o elektronskih komunikacijama, kojima je predviđeno spajanje Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) i Republičke agencije za poštanske usluge (RAPUS) u jednu agenciju koja će se baviti istom delatnošću.

Jedan od razloga za izmene pomenutog dokumenta, kako je objasnio, jeste taj što je Ustavni sud utvrdio da su pojedine odredbe zakona koje se odnose na zadržane podatke neustavne zato što se radi o povredi prava na tajnost komuniciranja korisnika elektronskih komunikacija.

On je podsetio na to da su ove podatke do sada mogle da koriste službe bezbednosti i MUP-a, a sada će ovi, takozvani zadržani podaci moći da se koriste samo uz odluku suda ukoliko su neophodni za vođenje krivičnog postupka i radi zaštite interesa Srbije, i to u ograničenom periodu.

Ljajić je najavio da je planirano da država pomogne građanima da dobiju uređaje za praćenje digitalnog signala, ali nije precizirao kako će to biti sprovedeno.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 9.6.2014.