Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O BESPILOTNIM VAZDUHOPLOVIMA: NACIONALNI KLASTER BESPILOTNIH LETELICA ZALAżE SE ZA IZMENU PRAVILNIKA, KAKO BI SE, UżE STRUčNO GLADANO, NAPRAVILA RAZLIKA IZMEđU BESPILOTNE LETILICE I DRONA


U Srbiji je osnovan "Nacionalni klaster bespilotnih letelica", prvo udruženje koje okuplja timove, pilote i vlasnike.

Prema podacima Nacionalnog klastera u Srbiji postoji oko 3.000 bespilotnih letilica čija se pojedinačna cena kreće od stotinak pa do više hiljada evra, a koriste se uglavnom za razonodu i u filmskoj industriji.

Uz bezbednosne poslove kontrole teritorija, bespilotne letelice, poznate i po nazivu dron se u svetu upotrebljavaju i prilikom gašenja požara jer zahvaljujući kamerama kojima su opremljene informacije dobijene snimanjem iz vazduha brzo stižu do nadležnih na zemlji.

Predstavnik Nacionalnog klastera bespilotnih letelica Sima Marković kaže da cena bespilotne letelice zavisi od različitih stvari - od njene namene, nosivosti, kakve kamere ima, koliko dugo može da ostane u vazduhu, ali i od dometa, odnosno koliki joj je radijus kretanja, dodavši da su najskuplje one avionskog tipa koje mogu da ostanu u vazduhu i po četiri sata.

"Ove bespilotne letelice služe za razonodu i za ozbiljne privredne i bezbednosne primene. Raznovrsnost primene dronova je danas ograničena samo maštom profesionalnih vazduhoplovnih inženjera i hobista", saopšteno je iz tog klastera.

Koriste se u filmskoj i TV industriji, nadziru teško pristupačne teritorije i ostaju u vazduhu mnogo duže nego što bi to bile u stanju letelice sa ljudskom posadom, dok tehnologija njihove izrade nikada nije bila dostupnija, pristupačnija i rasprostranjenija.

Marković objašnjava i da je Nacionalni klaster održao sastanak sa predstavnicima Direktorata za civilno vazduhoplovstvo kako bi se pozitivno zakonodavstvo u oblasti bespilotnih letilica prilagodilo potrebama i praksi na terenu.

Naime, potrebno je, uže stručno gladano, napraviti razliku između bespilotne letilice i drona jer bespliotne letilice ne nose naoružanje, dok ga dronovi uglavnom imaju.

Izvor: Vebsajt Novosti, 08.05.2016.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija